Previziunile pentru anul in curs anuntau cresterea dolarului fata de yenul japonez. Cursul de schimb a surprins, insa, investitorii si a condus spre ipoteze privind momentul la care trendul descendent inregistrat de moneda americana s-ar putea inversa.

Conform The Wall Street Journal, dolarul a scazut sub pragul de 110 yeni miercuri, 6 aprilie, pentru prima data din octombrie 2014, dupa ce a depasit 125 yeni in luna iunie. Prabusirea monedei americane cu 8,3%, calculata de la inceputul anului pana marti, 5 aprilie este mai accentuata decat cea inregistrata fata de euro, in fata caruia a pierdut 4,6% in aceeasi perioada.

In ultimele cinci zile, dolarul a pierdut 2,53% fata de yen si ramane sub pragul de 109 yeni. Evolutia cotatiilor a aparut in ciuda deciziei Bancii Japoniei de a adopta rate de dobanda negative in 2016, ca parte a eforturilor de a slabi moneda.

“Cred ca oamenii au inteles ca regulile jocului s-au schimbat atunci cand Banca Japoniei a surprins globul cu rate de dobanda negative, dar yenul nu s-a depreciat” a declarant Marc Chandler, directorul pentru strategie valutara la nivel global al Brown Brothers Harriman.

Multi afirma ca un yen japonez mai puternic poate crea dificultati de competitivitate pentru exportatorii niponi si subrezeste eficienta masurilor de stimulare economica. Intre timp, exportatorii americani se bucura de un impuls, devalorizarea dolarului reprezentand un ragaz pentru companiile impovarate de aprecierea dolarului din ultimul an.

Oficialii guvernului nu par dispusi sa intervina pentru a inversa trendul, ridicand intrebari privind pozitia yenului pe termen lung. Primul ministru al Japoniei Shinzo Abe a declarat pentru The Wall Street Journal ca tarile ar trebui sa evite devalorizarea competitiva a monedelor. „Cred ca ar trebui sa ne abtinem de la interventii arbitrare in pietele valutare.”

Dolarul s-a apreciat inaintea deciziei Rezervei Federale de a creste ratele de dobanda in luna decembrie. De atunci banca centrala si-a revizuit discursul in ceea ce priveste cresterea dobanzilor de referinta, cu o cu o crestere mai moderata: de doua ori in acest an, fata de patru, cat prognozase initial. Perspectivele mai moderate de crestere a dobanzii au dus la deprecierea dolarului in raport cu valutele de referinta.
Unii investitori au inceput sa parieze pe o crestere a inflatiei in SUA, intrucat datele arata ca preturile au o tendinta ascendenta, iar Rezerva Federala a sugerat ca nu o va tempera, fapt care i-a determinat pe investitori sa caute locuri pentru plasarea de obligatiuni in care nu vor fi erodate de cresterea preturilor.

Citeste si:
Dolarul înregistrează un record istoric! Dolarul trece de 5 lei
Dolarul înregistrează un...

In acest context, Japonia ramane o optiune viabila, inflatia nefiind un pericol iminent.“Daca va aflati in cautarea unor valute isolate de tranzactiile momentului, yenul (n.red) este o optiune buna” a declarat Jim Vogel, strateg pentru ratele de dobanda la FTN Financial, indicand ca banii ar putea lua calea yenului pentru a preveni pierderile rezultate din inflatie, relateaza MEDIAFAX.

Yenul este privit ca o valuta care se apreciaza in perioade de turbulenta precum volatilitatea recenta din pietele globale. In plus, exista indicatii ca unii investitori japonezi repatriaza bani, ceea ce i-ar putea indemna pe altii sa favorizeze moneda, conform declaratiilor lui Julian Jessop, economist-sef la nivel mondial pentru Capital Economics.

Speculatorii au acumulat pozitii pentru yen in urma declinului acestuia din ultimii ani. “Pentru ca yenul scadea atat de accentuat, cred ca oamenii au considerat ca singurul pariu profitabil este cel de scadere continua” a afirmat Jessop. “Cand yenul a inceput sa se aprecieze, au fost nevoiti sa inchida pozitiile si sa cumpere yeni”.

Citeste si:
3 perspective uriașe pe care ți le deschide în carieră un curs de...
3 perspective uriașe pe care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.