Autoritatile din Kazakhstanul au liberalizat joi moneda nationala, tenge, care s-a depreciat cu 23%, acesta fiind cel mai recent indiciu ca tarile emergente renunta la protejarea monedelor dupa ce China a agitat pietele financiare prin devalorizarea yuanului, relateaza Bloomberg.

Statul kazah, ai carui principali parteneri comerciali sunt Rusia si China, a anuntat ca trece la cursul liber al monedei, determinand declinul tenge la 257,21 unitati pentru un dolar. De la devalorizarea soc a yuanului de saptamana trecuta, un indice format din 20 de monede ale unor state in dezvoltare a inregistrat cel mai lung declin din anul 2000, Vietnamul a devalorizat dong-ul, iar monede din Rusia si pana in Turcia si Malaysia au coborat cu cel putin 4,6%.

Banca centrala a Chinei a redus la inceputul saptamanii trecute referinta yuanului cu 1,9%, provocand cea mai puternica depreciere a monedei pe parcursul unei sedinte din ianuarie 1994. Institutia permite o fluctuatie a cursului de +/-2% fata de cotatia de referinta, pe piata valutara.

Kazakhstanul este cel mai mare exportator de petrol din Asia Centrala, iar producatorii de materii prime din tara au fost afectati de renuntarea de catre Rusia la controlul rublei, din noiembrie anul trecut. Potrivit Morgan Stanley, cele mai expuse tari la deprecierea monedelor sunt Brazilia, Peru, Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan si Africa de Sud.

Randul sud-african s-a depreciat joi cu 13% fata de dolar, pentru prima oara din 2011, iar realul brazilian a scazut cel mai mult in randul monedelor statelor in dezolvare, in acest an. Lira turceasca a atins un minim istoric pentru a sasea zi consecutiv, scrie MEDIAFAX.

Decizia autoritatilor din Kazakhstan a fost luata dupa ce reducerea cotatiilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei au provocat deprecierea rublei cu 46% in ultimele 12 luni. Statele care vor fi afectate cel mai probabil de deprecierea tenge sunt Tajikistanul si Kyrgyzstanul, potrivit BMI Research.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.