Presedintele Klaus Iohannis a transmis ca Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica, si ca avem multe de recuperat, nu doar in termeni fiscali, ci ca exercitiu de predictibilitate a guvernarii.

”In aceasta etapa postcriza, Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica, axat pe pilonii competitivitatii si ai inovarii, din perspectiva propriilor noastre atuuri”, a precizat presedintele Iohannis in mesajul sau, prezentat de Cosmin Marinescu, consilier prezidential pentru politici economice, in cadrul Receptiei de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Presedintele a aratat ca ”in agricultura, industrie si in sfera serviciilor, mediul de afaceri invoca sistematic nevoia de capital investitional, nevoia de finantare” si a adaugat ca ”nu neaparat banii sunt problema, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie ca ne referim la investitiile straine, fie la atragerea fondurilor europene”.

”Germania ne dezvaluie, din acest punct de vedere, deopotriva exemple si oportunitati. In sfera inovatiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finantarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbtie al tehnologiei in cadrul companiilor, precum si in privinta parteneriatului dintre industrie si universitati in domeniul cercetarii”, a precizat Klaus Iohannis. Potrivit sefului statului, ”Romania va prospera pe masura ce vom pretui cu adevarat munca productiva si ierarhia valorilor, pe masura ce vom rasplati cat mai bine eficienta si vom stopa risipa”.

”Romania va fi competitiva pe masura ce vom imbunatati calitatea institutionala a mediului de afaceri. In ecuatia inovarii, conteaza in mod esential anumiti factori institutionali care greveaza, in mod direct, performantele mediului de afaceri: birocratia, coruptia, plata taxelor si a impozitelor, usurinta de a incepe sau de a inchide o afacere. Inovatia nu apare oriunde si oricum, ci acolo unde si atunci cand exista stimulente economice, libertate pentru initiativa antreprenoriala, reguli clare si stabile, care sa ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seama in plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar in termeni fiscali, bugetari si financiari, ci si ca exercitiu de predictibilitate a guvernarii, in general”, a tinut sa transmita seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a mai aratat ca ”cel putin in privinta cooperarii dintre Romania si Germania, exista semne de performanta si speranta”. ”De exemplu, Germania este principalul partener comercial al Romaniei. Relatiile bilaterale au cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare semnificativa. In anul 2014, pentru prima data, exporturile Romaniei pe piata Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comertul bilateral a depasit 20 de miliarde de euro. Asadar, circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania”, a spus Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a mai aratat ca ”un semn bun, de ameliorare a competitivitatii” este ”faptul ca peste trei sferturi din exporturile romanesti adresate pietei germane sunt produse cu valoare adaugata superioara.

”Cu toate acestea, comertul bilateral are inca multe avantaje comparative care pot fi valorificate. Exporturile provenite din Romania reprezinta doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia si Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic in privinta ponderii importurilor Romaniei in totalul exporturilor Germaniei. In acest sens, consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate, si nu doar in plan comercial, ci si in planul investitional. In prezent, investitiile germane ocupa locul 3 in topul investitiilor straine din Romania (dupa Olanda si Austria), cu peste 12% din totalul investitiilor straine”, se mentioneaza in mesajul sefului statului.

Citeste si:
România și Serbia au decis înființarea unei Camere de Comerț
România și Serbia au decis...

Presedintele Romaniei a mai aratat ca este convins ca relatiile economice cu Germania pot fi extinse si aprofundate in domeniul inovarii si al transferului tehnologic. ”Investitiile straine sunt, fara indoiala, sursa esentiala pentru sustinerea si incurajarea inovatiei prin transferul de know-how si tehnologie, iar atragerea acestor investitii straine ar trebui sa constituie prioritatea absoluta a oricarei strategii economice”, a adaugat el.

Klaus Iohannis a felicitat Camera de Comert si Industrie Romano-Germana pentru ”misiunea sa aparte, prin care inoveaza benefic, continuu si pe termen lung, pentru Romania, pentru Germania si pentru performanta economica, in general”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.