Cuantumul sumelor achitate ca taxa de timbru va fi majorat in unele cazuri si de 25 de ori, timbrul judiciar va fi eliminat, urmand sa fie introdusa si obligativitatea achitarii taxelor de timbru pentru unele categorii de cereri care in prezent sunt scutite de la plata.

Modificarile rezulta dintr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX si care schimba, in forma actuala, intregul sistem actual al taxelor judiciare de timbru.

Madalina Nedelcu, avocat in cadrul Departamentului de litigii si executari silite al casei de avocatura Bostina si Asociatii, a explicat ca, potrivit acestei forme a ordonantei, printre principalele aspecte de noutate cuprinse in proiect sunt:

  • eliminarea timbrului judiciar.
  • actualizarea cuantumului sumelor care se vor achita cu titlu de taxa de timbru.
  • in privinta cererilor evaluabile in bani se constata o micsorare a cuantumului fix al taxelor, dar o majorare a cuantumului procentului aplicabil valorii cererii de chemare in judecata, precum si o majorare semnificativa a unor taxe de timbru.
  • va fi introdusa obligativitatea achitarii taxelor de timbru pentru cereri care in prezent sunt scutite de la plata.
  • vor fi introduse si taxe de timbru diferentiate in functie de calea de atac a apelului sau a recursului, iar in cazul recursului - in functie de motivele de recurs invocate.
  • restituirea taxei judiciare de timbru, total sau partial, in anumite situatii.
  • va fi modificata si destinatia sumelor provenite din taxele judiciare de timbru, 50% urmand sa fie varsate la bugetul statului si repartizati si catre bugetul Ministerului Justitiei.
Exemple de plati modificate:

Suma de plata va creste de la 4 lei, in prezent, la 100 de lei pentru taxele privind cererile de recuzare in materie civila, de la 39 lei la 200 lei
pentru cererea de divort.

Pentru actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice, care vor fi taxate cu 100 lei. Plangerea impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate va fi de asemenea taxata, cu 20 lei.

Taxa judiciara de timbru se restituie:

  • atunci cand actiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului,
  • cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva,
  • cand in procesul de divort partile au renuntat la judecata ori s-au impacat,
  • cand probele au fost administrate de catre avocati sau consilieri juridici.
Argumentul invocat de autoritati pentru toate aceste schimbari este acela ca taxele judiciare de timbru au ramas in principal la nivelul stabilit in anul 1997, actualizat in anul 2010 prin aplicarea indicelui de inflatie, iar sistemul de taxare trebuie sa permita inclusiv acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii si asigurarea logisticii necesare punerii in aplicare a noilor prevederi legale.
Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

Documentul prevede inclusiv actualizarea taxelor judiciare fixe si corelarea lor "cu costurile reale" ale procesului judiciar, odata cu mentinerea principiilor de calcul progresiv pentru cererile evaluabile in bani, astfel incat "sa se descurajeze promovarea actiunilor cu miza economica redusa".

"Asadar, este evidenta incercarea legiuitorului de adaptare a cuantumului taxelor judiciare de timbru la conditiile actuale ale inflatiei si, in principal, la necesitatile bugetare ale institutiilor publice si ale instantelor de judecata. Ele insa nu restrang accesul la justitie si nu fac in sine prohibitive actiunile pentru obtinerea de daune/interese", afirma Madalina Nedelcu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.