Imprumuturile bancare catre sectorul privat din Romania au ajuns in 2016 la un nivel mai mic cu 26% fata de nivelul inregistrat inainte de criza financiara, impiedicand revenirea la cresterea economica, dezvaluie un nou studiu realizat de UHY, reteaua internationala de consultanta fiscala si audit.

Conform UHY, in 2016, suma totala a imprumuturilor catre intreprinderile din Romania a fost de 50 de miliarde USD, sub nivelul de 70 de miliarde USD inregistrat in 2008.

Pe de alta parte, la nivelul tuturor celor 24 de tari studiate la nivel mondial, imprumuturile bancare catre sectorul privat au crescut in medie cu 24% in aceeasi perioada in termeni absoluti.

Imprumuturile bancare catre companii crescusera in perioada premergatoare aderarii Romaniei la UE in 2006, dar a continuat sa scada din cauza lipsei de incredere in economie pe termen lung din partea sectoarelor bancar si de afaceri. Mai mult, numeroase asteptari de crestere economica asumate inainte de aderarea la UE nu au fost indeplinite.

Economiile europene sunt in general cele mai afectate

Imprumuturile bancare catre sectorul privat au inregistrat in medie o scadere de 25% anul trecut fata de perioada de dinaintea crizei creditelor la nivelul tarilor europene studiate, suma totala acordata companiilor in 2016 fiind de 12,2 trilioane USD, in scadere de la 16,3 trilioane USD, suma raportata in 2008.

UHY a dezvaluit ca tari precum Spania si Irlanda care au fost cele mai afectate de criza bancara inregistreaza cea mai lenta revenire in ceea ce priveste creditarea sectorului privat.

Imprumuturile bancare catre sectorul privat din Irlanda se afla la 69% sub nivelul din 2008 (148 miliarde USD in 2016, in scadere de la 475 miliarde USD), in vreme ce in Spania, gradul de imprumutare este cu 51% mai redus (1,3 trilioane USD – fata de 2,7 trilioane USD in 2008).

Chiar si in Germania, vazuta la scara larga ca motorul economic al Europei, s-a apreciat o scadere de 21%, nivelul de creditare coborand la 2,6 trilioane USD anul trecut de la 3,8 trilioane USD in 2008.

Andreea Tudose, Audit Manager in cadrul companiei membre UHY - UHY Audit CD S.r.l. comenteaza: “Dupa aproape un deceniu de la criza financiara globala, numeroase intreprinderi romanesti mici si mijlocii inca sufera de un deficit de credite.”

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

“Pe masura ce autoritatile de reglementare au fortat bancile sa-si consolideze bilanturile si sa reduca riscurile, numeroase IMM-uri au descoperit ca accesul la credite a fost redus semnificativ. In vreme ce anumite companii mai mari au reusit sa ocoleasca acest impediment prin accesarea pietei de obligatiuni, exista slabe sanse ca afacerile mai mici sa beneficieze de aceasta optiune.”

“Crizele economice recente din anumite tari din zona Euro si perspectiva Brexitului continua sa afecteze increderea creditorilor. La nivel european, acest lucru face ca drumul catre recuperare sa devina o calatorie chiar mai anevoioasa, avand in vedere ca si cele mai solide economii sunt afectate negativ.”

“In lipsa cheltuielilor de capital de care au nevoie pentru a-si finanta investitiile, intreprinderile vor depune eforturi mari pentru a valorifica oportunitatile de crestere sau stimula inovatia, riscand in cele din urma sa piarda teren in fata competitorilor globali.”

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

“Un studiu recent al Bancii Nationale a Romaniei, bazat pe sondaje efectuate in randul intreprinderilor, dezvaluie faptul ca acestea se asteapta ca guvernul sa revada o serie de aspecte pentru a stimula cresterea economica si a intreprinderilor, inclusiv ratele de impozitare, disponibilitatea fortei de munca si gradul de reglementare.”

Economiile G7 au ramas mult in urma BRIC

UHY adauga faptul ca grupul G7 al principalelor economii mondiale ramane de asemenea in urma – in vreme ce economiile BRIC avanseaza. In medie, tarile G7 au inregistrat o scadere de 1% in termeni reali in aceasta perioada, in vreme ce grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a beneficiat de o crestere medie de 209%.

Potrivit unui comunicat remis 9am, China se afla in topul listei UHY, cu un nivel de creditare din partea sistemului bancar catre sectorul privat care a ajuns la 270% in perioada 2008 si 2016.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Andreea Tudose a declarat: “Este discutabil daca apetitul de acordare a creditelor catre BRIC si alte economii emergente este unul sustenabil, pe masura ce nivelul datoriei creste, iar ritmul cresterii economice scade in tari precum China. Abilitatile companiilor de a-si gestiona imprumuturile vor fi mai intens examinate.”

“Mai mult, daca ratele dobanzilor, in special in SUA, ar creste, acest lucru ar putea bloca acordarea de imprumuturi atat in tarile dezvoltate, cat si in cele emergente, companiile devenind mai atente atunci cand vor solicita imprumuturi mai costisitoare.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.