Fostul premier Victor Ponta sustine ca rectificarea bugetara este "negativa", ajungand la concluzia ca "programul de guvernare pe zona economica si bugetara prezentat in 2016 a fost o simpla poveste de campanie electorala", scrie cotidianul.ro.

"Acum, avand cifrele oficiale publicate chiar de Ministerul Finantelor, lucrurile s-au lamurit : rectificarea bugetara este NEGATIVA ( bani mai putin incasati decat s-a prevazut si cheltuieli mai mari) .

Dincolo de scandal politic insa ce inseamna acest lucru pentru Romania in anul 2018 /2019 ?

Am fost deja in diverse guverne (2001-2004 / 2009 / 2012-2015/2017) ; am mai vazut declaratii populiste, promisiuni fanteziste, ascunderea inentionata a adevarului si incompetenta crasa la cei care conduceau tara .

Opinia mea este ca ne ducem direct spre anul 2009 - politic, economic si bugetar / marele avantaj este ca nu avem si o criza financiara la nivel mondial.

Cateva aspecte importante:

1. PIERDERE CREDIBILITATII - Faptul ca in ciuda tuturor semnalelor anterioare si reprezentantii Guvernului si Presedintele PSD au sustinut pana in ultima clipa ca "rectificarea este pozitiva" reprezinta o greseala cu posibile costuri majore pe termen lung / daca minti privind datele bugetare iti pierzi credibilitatea si orice spui va fi considerat "umflat" - asa a facut Grecia in anii 2000 si asa a facut Romania in 2009 cand toti liderii politici au refuzat sa recunoasca criza si a venit momentul adevarului din 2010 (...)

2. RECTIFICAREA TRATEAZA PROBLEME STRUCTURALE DAR NU LE REZOLVA CI LE AMANA PENTRU ANUL URMATOR : adica toti banii luati din alte parti s-au dat pentru acoperirea salariilor pe care nu le aveai prevazute in Buget dar pe care trebuie sa le pui in 2018 / degeaba l-ai dat afara pe Tutuianu de la Aparare cand acum e clar ca nu erau bani nici acolo nici la majoritatea institutiilor
- adevarata problema este ca aceste salarii ( probabil marite de la 1 Ianuarie prin Legea Salarizarii adopata in 2017) trebuie platite si in 2018 / 19/ 20 etc - cresterea veniturilor la buget nu este nici pe departe in acelasi ritm cu cresterea cheltuielilor de personal / deci o problema structurala la care nu exista solutie acum

3. TAIEREA MASIVA A FONDURILOR DE LA INVESTITII SI COFINANTAREA PROGRAMELOR EUROPENE - rezolva in 2017 problema banilor insa mareste "gaura" de veniruri din 2018 deoarece nu ai de unde sa iei taxe si impozite daca nu ai facut investitii care sa genereze activitati economice
- acum este oficial ca fiind taiati banii de cofinantare chiar si Guvernul stie ca tinta de incasari de 5,2 miliarde euro din fonduri europene nu va fi atinsa in 2017 / alta "gaura" la buget care se va vedea in 2018 si inca o minciuna care cu cat este mai mult repetata cu atat devine mai grava atunci cand se va vedea adevarul (...)

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Concluzie : Programul de Guvernare pe zona economica si bugetara prezentat in 2016 a fost o simpla poveste de campanie electorala / acum ori se face un Program serios si realist pentru 2018-2020 ori ne ducem cu capul inainte la dezastru.

Dupa tragedia economica si sociala din 2009-2011 si dupa cat am muncit toti in 2012-2015 sa punem tara din nou pe un drum economic foarte bun ar fi prea mare pacat!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Citeste mai multe argumente in postarea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.