Adunarile Generale Ordinare si Extraordinare ale actionarilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), de pe 12 aprilie, au luat o serie de decizii, pe baza propunerilor Consiliului de Administratie si a conducerii executive, care au o importanta strategica pentru piata de capital romaneasca.

ACCES MAI ECONOMIC LA PIATA PENTRU DIFERITE GRUPURI DE CLIENTI

Potrivit deciziilor actionarilor, BVB va scadea comisioanele aplicate tranzactiilor derulate pe piata principala cu 0,5 puncte de baza atat pe partea de vanzare, cat si pe partea de cumparare. Aceasta modificare reprezinta o reducere semnificativa a costurilor directe de tranzactionare aplicabile participantilor la piata. Reducerea este de peste 12% pe partea de cumparare si de 5% pe partea de vanzare. Aceasta schimbare reprezinta o continuare a politicii de reducere a costurilor de tranzactionare inceputa in anul 2014, cu potential de a genera costuri de tranzactionare mai mici pentru toate categoriile de clienti. Noile comisioane confirma scopul strategic al Bursei de Valori Bucuresti de a reduce in mod constant costurile indirecte de tranzactionare (determinate de lichiditatea pietei), dar si costurile directe (tarifele pentru servicii).

In acelasi timp, BVB va introduce un tarif fix care va fi platit doar pe ordinul executat (indiferent de numarul de tranzactii prin care se executa ordinul respectiv), ceea ce nu va afecta negativ niciun grup de clienti din piata de capital. Bursa de Valori Bucuresti se asteapta ca lichiditatea generala a pietei sa primeasca un nou stimul pozitiv, dupa intrarea in vigoare a noului comision diminuat, aplicat pe valoarea tranzactiilor, si a tarifului fix, aplicat pe ordin executat.
Noua structura a costurilor imbunatateste conditiile de activitate pentru toate grupurile de investitori, atat pentru cei institutionali care plaseaza ordine mari, cat si pentru cei individuali cu ordinele tipice activitatii lor. De asemenea, noile tarife pot genera o recalibrare a ordinelor de dimensiuni extrem de mici, prezente pe pietele administrate de BVB, dar care sunt atipice pentru pietele de capital.

Citeste si:
Bursa de la Bucuresti, in scadere dupa doua ore de tranzactionare
Bursa de la Bucuresti, in...

In plus, restructurarea tarifelor si comisioanelor aplicate de BVB permite optimizarea modelului financiar al BVB si al intermediarilor care proceseaza ordinele clientilor si care genereaza o valoare de tranzactionare cu o relevanta pentru formarea lichiditatii, intrucat modeleaza proportia intre costurile fixe si variabile in activitatea intermediarilor.
Dupa intrarea in vigoare a acestor modificari, piata de capital romaneasca va continua sa fie, de departe, una dintre cele mai ieftine piete din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste nivelul costurilor fixe suportate de catre intermediari pentru infrastructura centrala a pietei.

Noua abordare este in linie cu strategia de dezvoltare a Bursei de Valori Bucuresti si reprezinta un pas important in procesul de modernizare a pietei de capital din Romania, venind in intampinarea investitorilor si antreprenorilor.

ROMANIA, FOARTE APROAPE DE MODELUL „O SINGURA TARA, O SINGURA BURSA”

Consecvent eforturilor continue si a programului de eliminare a barierelor de reglementare si infrastructura care impiedica dezvoltarea pietei de capital locale, actionarii BVB au decis sa aprobe conditiile de absorbtie a Sibex - Sibiu Stock Exchange (Sibex) de catre BVB. In cazul in care aceasta decizie este urmata de o decizie similara a actionarilor Sibex, rezultatul procesului va reprezenta o consolidare semnificativa a arhitecturii de tranzactionare si decontare in Romania. Aceasta va insemna, de asemenea, ca doua dintre cele trei provocari si probleme imense de infrastructura vor fi rezolvate definitiv (lichidarea pietei RASDAQ, finalizata in 2015, absorbtia Sibex) cu una singura ramasa de a fi rezolvata: lichidarea fenomenului „conturilor adormite” la Depozitarul Central din Romania (DC) si eliberarea mai multor sute de milioane de euro, reprezentand o valoare din Free Float (actiuni liber tranzactionabile), imobilizata la DC.

BVB VA PROPUNE O SOLUTIE-MODEL PE PIATA PRINCIPALA, DE PLAN DE ALOCARE A ACTIUNILOR

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au adoptat un Plan de Alocare a Actiunilor (Stock Options Plan), ca o extrapolare a unui program de rascumparare de actiuni BVB, care, a fost, de asemenea, aprobat.
Citeste si:
Bursa de la Bucuresti s-a prabusit miercuri din cauza masurilor...
Bursa de la Bucuresti s-a...

BVB, lider pe piata de capital locala, in definirea regulilor de guvernanta corporativa si a celor mai bune practici ale companiilor listate, considera ca Planurile de Alocare a Actiunilor sunt instrumente importante pentru formarea de capital intelectual, si prin urmare intaresc inovatia si eficienta in afaceri. De asemenea, BVB considera un Plan de Alocare a Actiunilor bine conceput ca unul dintre argumentele importante pentru antreprenori, manageri si proprietari de companii, sa decida ca sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp, BVB considera ca unele modificari din legea societatilor sunt recomandabile pentru a imbunatati conditiile de reglementare in utilizarea unui astfel de instrument important.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.