Consilierul prezidential Cosmin Marinescu este de parere ca tara noastra se confrunta cu "cel mai abrupt derapaj bugetar", din cauza politicilor fiscal-bugetare.

Intr-un articol pe blogul sau, acesta face referire la ceea ce numeste "recorduri paradoxale" - Romania care a trecut de la cea mai mare crestere economica din UE in anul 2016, la "campioana deficitului".

"Nici nu s-a racit prea bine aceasta performanta europeana pentru ca, iata, tot de la nivel european, vin semnalele unui alt record, de asta data cea mai mare contraperformanta in materie de derapaj bugetar.

Este simptomatic modul in care, prin politicile fiscal-bugetare prociclice din ultimii 2 ani, Romania experimenteaza cel mai abrupt derapaj bugetar si trece in pole-position in UE in materie de fragilizare a situatiei fiscal-bugetare.

Bineinteles, este vorba de un record paradoxal, acela de a face deficite inalte pe fondul celor mai mari rate de crestere economica", scrie pe blog Cosmin Marinescu.

Prin doua grafice prezentate, consilierul arata ca, daca in 2014 Romania era una dintre performerele europene in ce priveste deficitul bugetar, cu -0,8 la suta, pentru 2017 este prognozat cel mai mare deficit dintre toate tarile europene, de -3,6 la suta.

Marinescu subliniaza ca aceasta situatie apare in urma promisiunilor electorale si ca politicienii sunt, totusi, temperati de faptul ca "s-a inventat" deficitul bugetar.

"Ni se dezvaluie astfel, cat se poate de limpede, importanta apelurilor la prudenta si responsabilitate fiscal-bugetara. Acestea au fost formulate, preventiv si cat se poate de apasat, in primul rand in plan intern, de catre Presedintia Romaniei, institutii de specialitate si analistii economici.

(...) Problema este aceea ca, in timp ce deficitele apar spontan, adesea peste noapte, ca o avalansa izvorata din abundenta promisiunilor electorale, reversarea trendului si consolidarea finantelor publice insemna timp, inseamna costuri si eforturi de ajustare de-a lungul mai multor ani.

Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

Oare ce s-ar fi facut politicienii daca nu s-ar fi inventat deficitul bugetar?! Adica posibilitatea ca Guvernul sa cheltuiasca mai mult decat taxele pe care le incaseaza, deci posibilitatea de a guverna pe datorie publica, adica pe banii generatiilor viitoare?!", a mai scris consilierul prezidential conform Ziare.com.

Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat ingrijorarea cu privire la bugetul pe anul 2017, cu cateva zile inainte de a-l promulga, subliniind ca acesta este "problematic" si "riscant".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.