Evenimentele de pe scena politica romaneasca, neanticipate, determina investitorii care planuiau sa investeasca in Romania sa isi amane decizia si sa se orienteze catre alte piete pana ce vor vedea mai multa stabilitate in tara, sau se asteapta la castiguri mai mari, pe seama cresterii primei de risc, sustin specialistii Coface.

"In lumina ultimelor evenimente, am primit ieri (miercuri-n.r.) cateva telefoane din partea unor fonduri de investitii internationale, care isi aratau ingrijorarea vis-a-vis de cea ce se intampla in perioada urmatoare, pentru ca au din ce in ce mai putina predictibilitate, semnalele nu incurajeaza investitiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri imi declara ca avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investitii, pentru preluari de companii anul acesta, in Romania, dar si-au anulat orice investitie si au pus in stagnare proiectele actuale. (Evenimentele — n.r.) creeaza asteptare, creeaza tensiune si este important ca tot ceea ce se intampla in aceasta perioada sa se stabilizeze, sa nu escaladeze catre o criza politica care, pe langa efectele negative pe termen scurt, da niste semnale foarte periculoase pe termen lung, privind lipsa de predictibilitate si descurajarea investitiilor", a declarat joi Iancu Guda, director servicii si economist sef in cadrul Coface Romania citat de Agerpres.

La randul sau, Eugen Anicescu, country manager Coface Romania, sustine ca investitorii globali s-au acomodat, in ultima perioada, cu socurile, si au invatat sa le gestioneze, dar asta presupune si orientarea catre piete mai sigure.

"Investitorii stiu sa gestioneze instabilitatea, dar au si alternative. Ei spun "da, stiu ce sa fac in instabilitate, dar de ce sa ma bag si sa nu stau sa astept 3 luni pana iau decizia si sa ma duc in alta parte intre timp", a explicat Anicescu.

Totodata, in perioade agitate creste prima de risc, iar investitorul asteapta randamente mai mari. "Crescand prima de risc, cresti pretentiile, cresti presiunea, cresti exigentele si reduci spectrul unei investitii care se poate face. Cand un investitor este dispus sa abordeze un radar mai extins, va avea o amprenta mai mare asupra mediului de afaceri, iar probabilitatea sa preia companii, sa investeasca este mai mare. Dar cand devine mai exigent, tot mai putine companii se califica in acest conditii de risc si respectivul investitor se va orienta catre alte tari", a mai spus Guda.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

La randul sau, Anicescu a mentionat faptul ca si la nivel global provocarea anului 2017 tine de incertitudine, care se suprapune, in acest moment, "pe un mediu foarte incins si in Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.