Consumul-record este atins ca urmare a temperaturilor foarte scazute din aceasta perioada.

„Pe gaze, se estimeaza de catre cei de la Sistemul Energetic National ca vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Pana acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)”, a spus Toma Petcu, dupa o sedinta a Dispeceratului Energetic National.

In prezent, 28 milioane de mc de gaze sunt asigurate din productia curenta a producatorilor - in principal Romgaz si Petrom -, iar 26 milioane mc pe zi provin din rezervele de gaze inmagazinate pentru perioada iernii, potrivit ministrului.

„Avem 16 milioane (mc/zi) pe care si le-au asumat toti furnizorii de gaze sa le importe si, practic, prin acest import asigura diferenta necesara”, a precizat Toma Petcu citat de Digi24.

Pentru ca Romania sa treaca cu bine peste perioada de varf de consum de gaze, unii producatori de electricitate sau energie termica pe baza de gaze vor trece pe pacura.

Altfel, ministrul a aratat ca s-a luat de duminica decizia ca Elcen, CET Brazi si CET Galati sa produca energie electrica si termica folosind pacura, si nu gaze, „eliberand un mare consum pe care aceste CET-uri le aveau pe gaze”.

Ministrul energiei a mai anuntat luni ca a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea productiei de energie electrica.

„Pe partea de energie electrica, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, inca trei grupuri a cate 300 MW, care functioneaza inca de ieri (duminica, 8 ianuarie, n.r.) si produc energie electrica”, a spus Toma Petcu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.