Pericolul, insa, bate la usa pentru economia tarii, avertizeaza oficialii europeni.

Comisia Europeana a revizuit in urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,9% in 2017 si sa ajunga la 3,6% in 2018, conform previziunilor economice de toamna publicate miercuri.

Estimarile au fost revizuite in urcare fata de previziunile din primavara, cand Executivul comunitar estima ca economia romaneasca va inregistra un avans de 4,2% in 2016 si unul de 3,7% in 2017.

"Cresterea reala a PIB este in prezent una din cele mai mari din UE si este preconizat sa ramana robusta in urmatorii ani, sprijinita de relaxarea fiscala si majorarile de salarii. Inflatia este de asteptat sa creasca pe masura ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor disparea. Deficitul guvernamental este estimat sa creasca considerabil din cauza reducerilor de taxe si majorarilor de salarii in sectorul public", se arata in raportul CE.

In ceea ce priveste deficitul public, CE se asteapta ca politicile pro-ciclice sa duca la cresterea semnificativa a acestui indicator din cauza reducerilor de taxe si a majorarii cheltuielilor. Conform noilor estimari, deficitul public ar urma sa creasca in 2016 pana la 2,8% din PIB, de la 0,8% din PIB in 2015, urmand sa continue sa se deterioreze pana la 3,2% din PIB in 2017 si sa ramana la acest nivel si in 2018, plecand de la ipoteza ca politicile nu vor modifica, transmite Ziare.com.

"Aceasta prognoza nu ia in calcul noile initiative legislative care sunt analizate in prezent de Parlament. Acestea includ o crestere semnificativa a pensiilor, o reducere de 5% a contributiilor sociale si eliminare a aproximativ 100 de taxe si impozite. Aceste initiative reprezinta principalul risc in jos la adresa prognozei fiscale" avertizeaza Comisia Europeana.

Citeste si:
Austria a respins cererea șefei CE de a permite aderarea României...
Austria a respins cererea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.