Modificarea Codului fiscal la inceputul anului a adus schimbari importante atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.

Una dintre acestea se refera la acordarea deducerilor personale, a caror suma a crescut de la 250 de lei la 300 de lei, insa doar pentru cei cu venituri brute mai mici de 3.000 de lei. Cei care au un salariu care depaseste suma de 3.000 de lei nu mai primesc deducerile de baza.

Ce este deducerea personala?

Deducerile personale sunt niste sume de bani din salariu acordate contribuabilului fara a fi impozitate si sunt calculate prin adunarea deducerii personale de baza si a deducerilor personale suplimentare, daca angajatul mai are in intretinere si alte persoane. De notat este ca persoanele intretinute nu trebuie in mod obligatoriu sa aiba acelasi domiciliu cu contribuabilul.

Articolul 56 din Codul fiscal, care reglementeaza deducerile personale, stipuleaza ca deducerile personale diminueaza baza de calcul a impozitului pe salariu. Asta inseamna ca angajatul va plati un impozit mai mic pe salariu, deci ii vor intra mai multi bani in buzunar. Aceste deduceri se acorda progresiv, in functie de numarul de persoane pe care angajatul le are in intretinere. Poti vedea aici cum se face calculul deducerii personale.

Dupa cum observi in calculatorul de mai sus, deducerile personale se acorda si in functie de venitul brut lunar din salarii: pentru cele mai mici de 1.500 de lei si pentru cele sub 3.000 de lei calculul se realizeaza diferit.

Cine sunt persoanele care pot fi luate in intretinere?

Sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul sau sotia angajatului, copiii acestuia, precum si alti membri de familie pana la gradul al doilea inclusiv, al caror venit nu depaseste suma de 300 de lei pe luna.

Copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu excepţia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 300 lei lunar.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personală se acorda fiecaruia dintre parinti, respectiv tutorelui, potrivit legestart.ro.

Daca pana acum doar unul dintre parinti era eligibil pentru a primi deduceri personale, o noutate adusa de noul Cod Fiscal este aceea ca deducerile se acorda acum ambilor parinti, pentru copiii minori care nu au venituri.



Ce acte trebuie depuse pentru acordarea deducerilor personale?

Contribuabilul trebuie sa ii prezinte angajatorului documentele care atesta ca indeplineste conditiile pentru a primi deduceri pentru persoanele aflate in intretinere. In cazul in care persoana intretinuta este sotul sau sotia este nevoie de certificatul de casatorie, certificatele de nastere pentru copii, adeverinta de venit pentru persoana aflata in intretinere sau o declaratie pe propria raspundere.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Declaratia pe propria raspundere nu se scoate ca formular tipizat si trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  • datele de identificare ale contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele complet, adresa de domiciliu, CNP-ul);
  • datele de identificare ale fiecarei persoane aflate in intretinere (numele complet si CNP-ul).

Pentru copiii aflati in intretinere care nu sunt minori, angajatul trebuie sa mai anexeze si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Andrey_Popov


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.