Reducerile de taxe pe consum, cuprinse in noul Cod Fiscal, si cresterile ample de salarii din sectorul bugetar, de peste 20%, deterioreaza echilibrele macroeconomice, iar deficitul bugetar, desi anul acesta va fi sub tinta anuntata din cauza neexecutarii cheltuielilor de investitii, arata un trend clar de inversare a consolidarii fiscale, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Vedem o crestere economica peste potential, cel mai probabil nesustenabila: PIB-ul creste cu 5,2% in primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. In acelasi timp, pe sectoare, vedem cresteri in special pe servicii, legat tot de consum, si pe constructii. Industria, care da sustenabilitate cresterii economice mai degraba decat alte sectoare, creste cu un anemic 1%. Deci cred ca sunt indicii pentru oricine ca avem o crestere care creeaza dezechilibre si ele incep sa fie din ce in ce mai vizibile", a mai spus Dumitru.

Referitor la deficitul bugetar, acest an se afla pe un trend clar de crestere, sustine presedintele Consiliului Fiscal.

"La nivel de buget, vedem o evolutie care arata o reversare abrupta a consolidarii fiscale. Adica dupa ce am redus deficitul bugetar undeva sub 1% din PIB dupa standarde europene anul trecut, deficitul se reinflameaza. Anul acesta avem o tinta de 2,8% — 2,9% pe care probabil nu o sa o atingem din cauza incapacitatii de a executa in special partea de cheltuieli legate de investitii, dar va creste semnificativ fata de anul trecut, iar Comisia Europeana spune ca pentru 2017, intr-un scenariu de nemodificare a politicilor economice, deficitul probabil o sa sara de 3% din PIB. Deci este evident ca avem o tendinta de reversare a consolidarii fiscale, intr-un moment in care (...) economia creste peste potentialul sau", a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, impactul masurilor fiscale cuprinse in noul Cod Fiscal intrat in vigoare la inceputul anului asupra deficitului structural este de doua puncte procentuale, nivel similar cu cel din perioada 2006, 2007, 2008.

"Avem un stimul fiscal foarte puternic, masurat prin cresterea deficitului structural, intr-un moment in care economia creste deja peste potential, deci suntem intr-un moment de prociclicitate care, din pacate este recurent in Romania. Eram pe punctul de a iesi din aceasta prociclicitate in 2014, dar se pare ca am alunecat din nou in aceasta capcana", a subliniat Dumitru.

In acest conditii, Ionut Dumitru spune ca programele electorale anuntate de partide sunt nerealiste.

"Toate programele electorale, indiferent de culoarea partidelor politice, propun doua lucruri: scadere masiva de taxe pe toata linia si cresteri masive de cheltuieli, in special de cheltuieli sociale. Asa ceva nu poate sa fie realist, mai ales in conditiile in care echilibrele macroeconomice arata o deteriorare in momentul de fata", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal, scrie Agerpres.ro.

Citeste si:
Cîțu: „Consiliul Fiscal consideră că România are un buget credibil”
Cîțu: „Consiliul Fiscal...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.