Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana si in zona euro a urcat la 0,4% in septembrie, de la 0,3% si, respectiv, 0,2%, luna precedenta, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In septembrie, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost: Belgia (1,8%), Estonia (1,7%) si Austria (1,1%), iar statele care au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,1%), Croatia (minus 0,7%), Slovacia (minus 0,5%), Cipru (minus 0,4%), Danemarca si Irlanda (ambele cu minus 0,3%), Polonia (minus 0,2%), Romania, Olanda si Grecia (toate cu minus 0,1%).

Comparativ cu luna august 2016, inflatia a scazut in noua state membre, a crescut in 16 tari membre si a ramas stabila in doua.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,08 puncte procentuale), chiriile si tutunul (ambele cu o crestere de 0,05 puncte procentuale). La polul opus s-au situat combustibilii pentru transport (minus 0,12 puncte procentuale), gazele naturale (minus 0,11 puncte procentuale) si combustibilul pentru incalzire (minus 0,10 puncte procentuale), informeaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.