Cei 364 de angajati ai Societatii Rafo Onesti au intrat in greva, marti dimineata, in curtea societatii, nemultumiti ca nu si-au mai luat salariile din luna februarie.

In urma protestului, acestia au incheiat un acord cu administratia care prevede concedierea lor colectiva, insa, asupra deciziei s-ar putea reveni, daca patronatul va achita o parte din restantele salariale care ar depasi doua milioane de euro.

Cei 364 de salariati ai Rafo Onesti vor fi trimisi in somaj, potrivit unui program de concedieri colective semnat de administratia societatii si Sindicatul ”Rafinorul”.

Semnarea protocolului, ce prevede disponibilizari in masa, s-a facut la presiunea salariatilor, in urma unei greve spontane desfasurate, marti dimineata, timp de trei ore, pe platforma din fata sediului administrativ al societatii.

In fapt, nemultumirea angajatilor este legata de neplata salariilor din luna februarie 2016, desi noul patronat, o firma din Belgia, le-ar fi promis in repetate randuri ca-si vor primit drepturile restante.

”In urma preluarii, in luna iulie, a pachetului majoritar de actiuni de catre compania Result-4-You, s-a semnat un protocol, anexa la contractul de vanzare-cumparare, prin care noul proprietar se obliga sa achite integral salariile restante. Din pacate, nu s-a platit niciun leu si, la fiecare saptamana, ni se promite ca ne vom primi lefurile. Nu mai suportam aceasta amanare si, in consecinta, la presiunea salariatilor, am semnat cu administratia programul de concedieri colective”, a declarat, marti, pentru News.ro, presedintele Sindicatului ”Rafinorul” Onesti, Ion Marian.

Potrivit acestuia, administratia si sindicatul ar putea renunta la disponibilizarile in masa, daca patronatul va achita o parte din salariile restante.

”Daca vor plati patru - cinci salarii din urma, atunci am putea renunta la acel program de concedieri colective. Oricum, valoarea totala a salariilor restante depaseste doua milioane de euro in momentul de fata”, a mai adaugat Ion Marian.

Citeste si:
Concedieri în masă în România. Ciolacu: „Este normal să se întâmple...
Concedieri în masă în...

Odata cu disponibilizarile colective, angajatii trimisi in somaj vor primi 12 salarii compensatorii, suma totala ce ar urma sa o incaseze, fara lefurile restante, ridicandu-se la 15.000 de lei.

Rafo Onesti si-a oprit activitatea de rafinare a petrolului inca din anul 2007, de atunci unitatea aflandu-se in conservare. De la inceputul acestei saptamani, din cauza neplatii facturilor, furnizorul de energie electrica a intrerupt alimentare cu energie electrica a societatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.