Gradul de accesibilitate al locuintelor din Romania a continuat sa se imbunatateasca in primul semestru al acestui an, iar blocajul de pe piata de creditare ar putea conduce la scaderea preturilor. In ciuda unei perioade favorabile achizitiei, accesul la finantare este limitat la un numar restrans de romani.

Pentru prima data in istoria moderna a pietei imobiliare locale, Romania se confrunta cu o situatie aparent contradictorie. Pe de o parte, stabilizarea preturilor la locuinte si a dobanzii ROBOR cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, sub pragul de 1% se traduce prin cel mai bun grad de accesibilitate al locuintelor din ultimii 15 ani. Pe de alta parte, blocajul creat in sistemul bancar de legea darii in plata si epuizarea rapida a garantiilor statului pentru programul Prima Casa limiteaza drastic posibilitatea de imprumut a populatiei. Mai simplu, Romania traverseaza o perioada extrem de favorabila achizitiei de locuinte, insa lipsesc instrumentele de finantare.

Chiar daca este frustrant pentru romanii care ar vrea sa dea chiria pe plata unei rate, situatia s-ar putea dovedi benefica acestora pe termen mediu. Bancherii si consultantii imobiliari au avertizat in repetate randuri in ultima perioada ca atat costul creditelor ipotecare, cat si pretul locuintelor se afla la un nivel minim, de la care nu se mai poate merge decat in sus. In acest context, romanii care se bucura astazi de achizitia unei locuinte de 53.000 de euro cu un grad de indatorare de sub 20%, cum este cazul bucurestenilor, trebuie sa tina cont ca o dublare a dobanzii anuale efective le-ar creste costurile lunare cu aproape 50%, apropiindu-i de pragul de supraindatorare.

Eurostat defineste o familie ca fiind „supraimpovarata” atunci cand costurile de locuire totale reprezinta peste 40% din venitul net. Astazi, gradul de indatorare rezultat la achizitia unui apartament cu doua camere (50 mp), prin credit Prima Casa pe 30 de ani, este de sub 29% pentru familiile cu venituri medii din toate cele 41 de resedinte de judet ale tarii. Totusi, o dublare a dobanzii anuale efective de la nivelul de circa 3,3% cat este in prezent, in contextul unei stagnari a veniturilor, ar duce ponderea ratei lunare in venitul net al familiei la peste 40% in cazul constantenilor si clujenilor si aproape de pragul de suportabilitate pentru inca zece orase.

„Nesiguranta legata de inchirierea locuintelor pe piata de inchiriere «gri» impreuna cu preturile umflate percepute pe piata «oficiala» a inchirierilor imping familiile cu venituri medii sa-si cumpere o casa“, argumenteaza autorii Strategiei Nationale a Locuirii, document redactat de guvern pe baza analizelor Bancii Mondiale.

Citeste si:
Românii care găzduiesc ucraineni vor fi remunerați cu 70 de...
Românii care găzduiesc...

Totusi, romanii cu venituri lunare pe familie cuprinse intre 150 si 350 de euro pot accesa credite Prima Casa in valoare de maxim 40.000 euro, cu un grad de indatorare de 40%, ceea ce inseamna ca suprafata accesibila pentru aceasta categorie a populatiei este cuprinsa intre 20 si 46 mp, adica isi permit doar garsoniere si apartamente cu doua camere confort II, potrivit calculelor prezentate de guvern in documentul citat.

Concluzia strategiei este ca locuintele putin mai mari, care sa depaseasca 50 mp, sunt accesibile doar familiilor cu venituri de peste 390 euro/luna. Ca ilustrare, in 25 din cele 41 de resedinte de judet ale tarii salariul mediu net este sub acest prag.

Cititi continuarea articolului pe Capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.