La 31 iulie 2016, rezervele valutare de la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 32,65 miliarde euro, fata de 31,72 miliarde la 30 iunie 2016.

ehnic, in iulie au intrat in rezerva 1,16 miliarde de euro si au iesit 237 milioane de euro, in vreme ce rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. Reamintim ca Romania a pornit la inceputul anului 1990,cu rezerve valutare de circa 1,5 miliarde dolari - rezerve oficiale de circa 1,2 miliarde dolari si disponibilitatile valutare ale Partidului Comunist si ale Securitatii de circa 0,3 miliarde dolari. E drept, nu aveam datorie externa.

Insa consumarea rezervei valutare in prima jumatate a anului 1990 si dezechilibrul puternic al balantei de plati -importurile au crescut substantial, iar exporturile pur si simplu s-au prabusit- au aruncat Romania in pragul incetarii platilor externe si al haosului financiar, transmite HotNews.

"In vara anului 1990 ma aflam in Statele Unite. De cateva luni eram "proaspat" diplomat si lucram la Ambasada Romaniei de la Washington, angajat in principal pe refacerea legaturilor tarii noastre cu institutiile financiare internationale. De la Bucuresti, din partea noului Guvern - rezultat al alegerilor din mai 1990 - am primit oferta de a fi numit guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Am revenit in tara in toamna anului 1990. Intr-un moment greu pentru Romania, cand rezerva valutara a tarii ajunsese la fundul sacului, mi-am inceput mandatul", marturisea Guvernatorul BNR in volumul III al cartii "Reflectii economice - Contributii la teoria macrostabilizarii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.