Exploatarea aurului cu cianuri a fost oprita pentru moment in muntii din apropierea Devei. Judecatorii au dat dreptate activistilor de mediu, dar decizia nu este definitiva si autoritatile locale care acordasera o prima autorizatie au facut recurs.

Localnicii vad lucrurile simplu: au nevoie de locuri de munca, dar nici ei nu vor sa fie otravit pamantul.

O companie americana care vrea sa exploateze aurul la Certej a obtinut anul trecut autorizatie pentru inceperea santierului din partea primariei. Promite ca scoate trei milioane de tone de minereu pe an, dar se loveste de impotrivirea ecologistilor de la Mining Watch Romania.

Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch: „Noi vom continua demersurile in vederea anularii acesteia de catre instanta”

Nicolae Stanca, director general Deva Gold: „Orice masura de-asta duce la intarzierea efectiva a proiectului”

Petru Campian, primar Certej: „In momentul de fata am formulat recurs la dispozitia instantei de judecata”.

Canadienii vor sa scoata aurul prin exploatare la suprafata, pe o zona de peste 450 de hectare. Aici ar urma sa fie o cariera si mai multe iazuri de decantare. Minereul ar urma sa fie extras de la Certej peste cel putin patru ani, dar peste 1.200 de localnici si-au depus de acum cv-urile pentru angajare. Vor un loc de munca, dar nu in orice conditii, precizeaza Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.