Lipsa unei bune organizari iti poate da bugetul peste cap mai mult decat ti-ai imagina. O buna gestionare a banilor are efecte imediate in buzunarul tau, asa ca daca ti se intampla des sa ramai pe zero inainte de salariu, nu ar strica sa incepi sa tii evidenta cheltuielilor.

Iar vara, cand concediul si weekendurile petrecute departe de casa iti scot din buzunar bani buni, organizarea bugetului se dovedeste a fi cu atat mai importanta. Daca nu vrei sa mai ramai de acum incolo fara bani la sfarsitul lunii si sa nu mai duci la fel de mult grija salariului, iata cateva sfaturi folositoare pentru a-ti gestiona mai bine suma din cont.

1. Pune toate cheltuielile pe hartie

Poate parea dificil sa tii evidenta tuturor lucrurilor pe care dai banii, insa daca iti faci o schema a bugetului in care sa iti incluzi venitul, cheltuielile lunare cu ratele sau facturile, precum si cheltuielile zilnice, vei observa mai usor care sunt acele lucruri de care nu ai neaparata nevoie si de unde ai putea economisi bani. De multe ori nu ne dam seama cati bani cheltuim intr-o zi si pe ce, asa ca sa le treci pe toate pe foaie te ajuta sa vezi imaginea de ansamblu, scrie Desjardins.com.

2. Nu face eforturi enorme pentru a-ti cumpara lucrurile de care ai nevoie

Ai nevoie de un televizor nou? Vrei sa pleci intr-o vacanta sau sa-ti redecorezi apartamentul? Multi prefera sa achite totul cu banii jos, chiar daca asta inseamna sa ramana cu o gaura neagra in bugetul pe luna respectiva. Insa nu e nevoie sa tragi de salariu de la o luna la alta pentru a-ti permite lucrurile de care ai nevoie. O varianta mult mai simpla este sa apelezi la un credit rapid cu care sa-ti faci toate cumparaturile pe care sa le platesti apoi in rate. Astfel, impactul asupra bugetului tau va fi resimtit mult mai putin si nu vei fi nevoit sa renunti la confortul cu care te-ai obisnuit pentru a achita ceva ce iti trebuia sau ce iti doreai de mult.

3. Nu intarzia plata facturilor

Cel mai bine este sa-ti faci un obicei din a plati toate facturile odata, in aceeasi zi a lunii. Intarzierile iti pot aduce penalizari inutile si vei ajunge sa platesti in plus bani care ti-ar putea ramane tie. Daca ti se intampla sa uiti de ele, o aplicatie pe telefon sau o alarma care sa-ti aduca aminte de datele scadente reprezinta optiuni salvatoare. Ideal ar fi sa-ti platesti ratele si facturile imediat ce incasezi salariul. Astfel vei sti din start cati bani iti raman de cheltuiala pentru restul lunii si nu vei ajunge in situatia de a te imprumuta sau de a lasa facturi pentru luna urmatoare, din criza de bani.

4. Pune bani deoparte in fiecare luna

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Oricine ar trebui sa aiba un cont de economii in care sa stranga bani pentru zile negre. Nu stii niciodata cand vei avea nevoie de ei, asa ca este bine sa fii pregatit. Daca ti se pare dificil sa pui bani deoparte, poti incerca sa strangi sume mici in fiecare luna, din cei care iti raman pentru ca ti-ai organizat mai bine bugetul. Un studiu realizat de Ernst & Young arata ca o reducere a bugetului cu 20% nu este resimtita dur si recomanda celor care vor sa faca economii sa puna lunar deoparte 20% din salariu, iar in timp vor invata sa-si ajusteze cheltuielile la noua suma de bani care le ramane disponibila.

5. Tine evidenta cheltuielilor anuale

Asigurarile, impozitul pe casa, pe masina, RCA-ul si alte cheltuieli pe care le achiti anual iti pot devasta salariul daca nu te pregatesti din timp pentru ele si le lasi sa te ia prin surprindere. Pentru multi, inceputul de an este cel mai greu pentru ca, dupa ce au cheltuit mult cu cadourile de sarbatori si Revelionul, in ianuarie trebuie sa-si achite darile anuale. Ideal ar fi sa iti faci un calcul estimativ si sa pui bani deoparte pentru aceste cheltuieli cu cateva luni inainte. Sau poti folosi contul de economii pentru a acoperi o parte din suma, pentru ca, pana la urma, exact pentru astfel de situatii il folosesti.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Tu ce alte metode folosesti pentru a-ti organiza mai bine banii? Cum te-au ajutat ele de-a lungul timpului?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.