Cauza ar fi costul redus al gazelor naturale importate, comparativ cu cele stocate, din productie interna.

Pretul mai scazut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, fata de 86 lei/MWh pentru gazele inmagazinate dupa 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze sa importe masiv in aceasta iarna, ponderea importurilor putand depasi 50%, a declarat luni presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, potrivit News.ro.

ANRE a propus recent guvernului inghetarea pretului gazelor naturale pentru populatie la nivelul actual pana in octombrie, desi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeana si FMI prevede o crestere a pretului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare in acord cu noile preturi de pe piata.

Potrivit calendarului de liberalizare a pretului gazelor naturale, pretul gazelor din productia interna ar trebui sa creasca de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, in timpa ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh in perioada 1 iulie - 1 octombrie.

”In mod cert, pretul final al gazelor nu va creste cu 10% de la 1 iulie. Si nu cred ca va fi nevoie de o crestere a pretului”, a spus Havrilet, in cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de catre Consiliul National Roman al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Romania, care si-a redus puternic importurile de gaze rusesti in ultimii ani, ar putea ajunge sa acopere peste jumatate din consumul intern cu gaze din import in aceasta iarna.

Insa evolutia nu va fi generata de cresterea consumului, ci de diferenta de pret, relateaza DIGI24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.