Romania a trimis anul trecut la export doar 3,7% din productia locala de vin, fiind codasa la nivelul Uniunii Europene, pe penultimul loc inaintea Maltei.

La polul opus, tari precum Spania, Bulgaria, Portugalia sau Italia au trimis peste granita 40-50% din totalul productiei licorii lui Bachus. Din totalul exporturilor, 78% au mers catre tarile UE, restul pe pietele „exotice“, in frunte cu China, SUA si Canada.

„Romania exporta putin si ieftin si exista doua motive care pot explica aceasta situatie. In primul rand este vorba de reputatie si de faptul ca inca de dinainte de ’89 piata locala era considerata o tara care exporta vin vrac ieftin, iar aceasta imagine s-a pastrat. In al doilea rand, in continuare majoritatea vinului trimis peste granita este neimbuteliat“, spune Victor Ciuperca, executivul care conduce producatorul de vinuri premium Cramele Liliac.

El precizeaza ca din totalitatea vinului trimis peste granite doar 15-20% se imbuteliaza, restul fiind vrac. Mai mult, nu se asteapta ca situatia sa se schimbe dramatic in urmatoarea perioada pentru ca este dificil sa schimbi mentalitati, relateaza ZF.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.