Business 20 Mai 2016 15:36
Romania a emis obligatiuni pe pietele externe de capital in valoare de un miliard de euro, consolidandu-si astfel curba randamentelor titlurilor de stat cu o noua maturitate de 12 ani, cupon 2,875%.

Emisiunea a fost lansata la un randament competitiv de 2,992% si suprasubscrisa de aproape doua ori, printr-un numar de 200 de ordine. Operatiunea a fost intermediata de catre Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale si UniCredit SpA.

"Tranzactia aceasta confirma perceptia foarte buna si increderea mediilor investitionale in fundamentele economiei romanesti intr-un context volatil de piata. Faptul ca a fost suprasubscrisa arata ca Romania este pe o traiectorie economica ascendenta, cu o crestere economica in topul Uniunii Europene si cu stabilitate fiscal-bugetara", a declarat ministrul finantelor publice Anca Dragu.

Dupa distributia geografica pe primul loc s-au clasat cumpatarorii din Germania si Austria (20%), urmati de cei din Romania (19%), Marea Britanie (13%), Centrul si Estul Europei (11%), Scandinavia (9%), SUA (7%), Franta si Benelux (7%), Italia si alte tari din sudul Europei (7%), Elvetia (6%), alte tari (1%).

In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (52%), fiind urmati de banci si banci private (26%), fonduri de pensii si societati de asigurare (21%), si altii (1%).

Emisiunea face parte din planul de finantare externa aferent anului 2016. Aceasta se incadreaza in obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturitatii medii a portofoliului de datorie guvernamentala si distribuirea cat mai uniforma a serviciului datoriei in vederea reducerii riscului de refinantare, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.