Business 18 Mai 2016 08:00
Ministerul Muncii a propus in discutiile cu partenerii sociali o solutie de corectarea a problemelor de incadrare si plata inegala pentru persoane pe aceleasi functii, cu aceeasi vechime si aceleasi atributii in cadrul aceleiasi unitati, cum ar fi spital, scoala, sectie de politie sau primarie.

Potrivit draftului de ordonanta, se propune corectarea structurii salariale in Sanatate, rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, cresterea echitatii salariale in administratia publica si introducerea de bonusuri pentru Sanatate si Educatie, scrie Gandul. De asemenea, se propune o crestere suplimentara fata de restul functiilor in cazul salariilor debutantilor din Sanatate. Impactul bugetar al acestor masuri ar fi de 2,29 de miliarde.

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificati din spitale diferite vor avea acelasi salariu, chiar daca acum remuneratiile pot fi diferite. Ministerul da exemplul unui medic primar in unitati clinice gradatia 5 care ar urma sa castige 5.105 lei chiar daca profeseaza la Falticeni sau la Bucuresti. Un medic specialist in unitati clinice gradatia 5 ar urma sa ia pe luna 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmiera in cadrul acestui tip de unitate - 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanta, intre maximul in plata pe o gradatie de vechime si maximul in plata pe o gradatie imediat superioara ar trebui sa existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o crestere cu aproximativ 10% a salariilor debutantilor din sistemul de sanatate. Astfel, un medic rezident anul I gradatia 0 ar urma sa primeasca un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale - 1.540 de lei, iar o infirmiera debutanta - 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanta se introduce un siste de premiere pe criterii de performanta in limita a 2% din cheltuielile salariale.

In cazul administratiei publice, prin proiectul propus se elimina diferentele de salarizare pentru munca egala in unitati similare ale adminstratiei publice centrale - aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat in plata la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Masura nu se aplica in cazul structurilor deconcentrate.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Impactul bugetar al ordonantiei este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde din impactul inechitatilor din sistem, 1 miliard din impactul reformei in sanatate si 374 de milioane din rezerva de performanta pentru educatie si sanatate, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.