Business 11 Mai 2016 15:15
Compania Nationala a Uraniului (CNU) a decis sa inchida temporar mina Crucea-Botusana, considerata o exploatare neeconomica, si sa demareze activitatile necesare pentru inceperea exploatarii de la Tulges-Grinties, masuri luate in cadrul noii strategii a companiei.

Alte masuri luate de companie in ultimele luni vizeaza identificarea rolului CNU si a potentialului de a-si indeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei in raport de noile obiective, modernizarea proceselor de productie pentru cresterea randamentelor si actualizarea si modernizarea procedurilor si a proceselor manageriale.

In luna ianuarie 2016, componenta Consiliului de Administratie a CNU a fost modificata si a fost numit un nou director general, Gelu Agafiel Maracineanu.

”Au fost realizate o serie de verificari si analize care au relevat aspectele semnalate ca incorecte in managementul companiei. Au fost stabilite doua directii de actiune: identificarea problemelor care au dus la situatia in care se afla compania si gasirea de solutii care sa permita functionarea corecta a companiei, in conditiile date de piata concurentiala si in lipsa oricaror subventii”, a anuntat miercuri compania.

Printre problemele indentificate se numara, deficiente manageriale, secretizarea excesiva a activitatilor companiei, care a mers pana la ascunderea „nejustificata„ a unor date care erau necesare in activitatea societatii care asigura auditul financiar al CNU. De asemenea, date si informatii necesare unui proces de management normal au fost ascunse membrilor Consiliilor de Administratie din trecut.

O alta problema este practica raportarilor incorecte fata de organele de control: ”Astfel, au fost sesizate neconcordante intre situatiile reale si cele raportate in timpul controalelor efectuate de Curtea de Conturi. Si acest aspect a fost adus la cunostinta organelor de cercetare penala. In total, conducerea societatii a inaintat organelor abilitate 3 sesizari cu privire la fapte de natura penala.”.

Citeste si:
VIDEO Primăria Sibiu a dat în exploatare podul peste râul Cibin
VIDEO Primăria Sibiu a dat în...

In urma acestor evaluari, conducerea societatii face toate demersurile pentru a pozitiona competitiv compania, in raport cu competitorii din piata internationala.

Pana in anul 2011, activitatea de extragere si prelucrare a uraniului a fost subventionata de stat cu procente de 55-75% din valoarea costului de productie. „Odata cu disparitia subventiei, conducerile care s-au succedat nu au identificat la timp solutiile corecte pentru continuarea activitatii in termeni competitivi. Practica incorecta a fost identificata de Curtea de Conturi in luna mai a anului 2012, insa aceasta forma de management a continuat si intre octombrie 2012 si decembrie 2015”, spune compania.

In 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil sa mentina masurile cu un impact financiar major, dispuse de Curtea de Conturi prin decizia din 2012, care obligau societatea la plata catre bugetul de stat a sumei de aproximativ 3,5 milioane de lei. Suplimentar, se afla pe rol un proces similar, aferent perioadei 2012-2014, avand ca obiect contestarea unui raport al Curtii de Conturi, in care se stabileste ca veniturile cuvenite Bugetului de Stat au fost diminuate cu aproximativ 251 de milioane de lei.

Citeste si:
ALDE solicită amenajarea de spitale temporare pentru bolnavii de...
ALDE solicită amenajarea de...

In urma acestor decizii, Compania Nationala a Uranului a incercat sa actualizeze pretul cu care furniza dioxid de uraniu catre Societatea Nationala Nuclearelectrica, marindu-l cu aproximativ 75%. Noul pret nu a fost acceptat de SNN, astfel ca acel contract a fost reziliat, precizeaza MEDIAFAX.

”In aceste conditii, CNU a ramas fara principala sursa de venit, cu o perspectiva minima de redresare. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei”, mentioneaza compania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.