Business 5 Mai 2016 13:02
Ordonanta de urgenta care va implementa Directiva 17/2014 a UE referitoare la creditele ipotecare, care trebuia implementata de Romania pana la 15 martie, se afla pe circuitul de avizare si in maximum trei saptamani va intra in dezbaterea Guvernului, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului.

Afirmatiile au fost facute de Dan Suciu la finalul sedintei Executivului, miercuri, in contextul in care a fost intrebat cand va respecta Guvernul termenul de implementare a Directivei 17/2014 a UE, privind creditele pentru consumatori, care avea ca termen maxim 15 martie.

"E o ordonanta de urgenta pe care a initiat-o Ministerul Economiei prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului(ANPC) evident si aceasta ordonanta este in circuitul de avizare, in acest moment", a spus Suciu.

El a adaugat ca actul normativ a fost initiat de aproximativ o luna si, in opinia sa, in doua, trei saptamani va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.

"Stim subiectul, il urmarim, e o implementare de directiva care impune anumite armonizari legislative si anumite clarificari. Nu e neaparat un subiect extrem de complex, avand in vedere ca avem o directiva de implementat, dar presupune anumite elemente tehnice pe care ministerele avizatoare le au in vedere", a explicat purtatorul de cuvant al Executivului.

Directiva 17 a UE, printre altele, prevede ca o eventuala conversie a creditelor garantate cu bunuri imobile se face la cererea clientului si la cusul zilei stabilit de BNR, scrie MEDIAFAX.

"In cazul in care consumatorul decide sa utilizeze dreptul de a converti contractul de credit intr-o moneda alternativa, creditorul nu impune restrictii nejustificate si ofera consumatorului cel putin ofertele existente pe piata la momentul inaintarii cererii de catre consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului in cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile de la data inregistrarii cererii consumatorului", se arata in Articolul 31, aliniatele 1 si 2, in textul proiectului de ordonanta de urgenta.

De asemenea, in document se stipuleaza ca "moneda alternativa" poate fi orice moneda din portofoliul bancii in care banca acorda credit, la alegerea consumatorului.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este "rata de schimb stabilita de Banca Nattonala a Romaniei (BNR), aplicabila in ziua realizarii conversiei sau rata de schimb stabilita in contract ori agreata de parti, dar numai daca aceasta este mai avantajoasa pentru consumator", se arata la Articolul 33 al documentului.

Totodata, Articolul 34 al proiectul ordonantei de urgenta stabileste ca, in cazul reducerii costurilor, creditorul ofera consumatorului cel putin urmatoarele posibilitati: reducerea marjei dobanzii, reducerea comisionului de administrare, reducere care trebuie sa fie semnificativa, respectiv de cel putin 10% din costul dobanzii sau al comisionului.

Proiectul ordonantei de urgenta specifica faptul ca cele mentionate mai sus "se aplica atunci cand fluctuatia ratei de schimb valutar este egala sau mai mare de 20 %".

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.