Business 1 Mai 2016 12:40
Discrepanta dintre salariul mediu net din sectorul mobila si cel din economie este determinata de o serie de factori, inclusiv nivelul exporturilor si preturile la materii prime, e reduc marjele producatorilor, este de parere Aurica Sereny, presedinta Asociatiei Producatorilor de Mobilla (APMR).

„Preturile la materiile prime lemnoase, dar si la vopsele, lacuri sau material textil au crescut foarte mult in ultimii ani. In plus, de doi-trei ani preturile la care producatorii locali isi vand produsele pe piata externa nu au crescut, ba chiar in unele tari au luat-o in jos. Astfel ca, marjele s-au micsorat, iar fabricile de mobila nu au avut de unde sa aplice cresteri salariale substantiale. Si nu trebuie sa uitam totusi ca media la nivel de tara este ridicata si sectoare cum este cel auto, spre exemplu, care s-a dez-voltat foarte mult, are alt nivel de salarizare“, a precizat ea.

Salariul mediu net din productia de mobila a depasit in luna februarie a acestui an pragul de 1.300 de lei, dar ramane departe de salariul mediu pe economie, de 1.950 lei.

Fabricile de mobila sunt raspandite in mai multe zone ale hartii Romaniei si in multe cazuri acestea s-au plasat in zone rurale, unde salariile sunt mai mici.

“Si inaine de '89 industria mobilei era cotata la un grad de salarizare mai mic fata de alte industrii, incadrata la bunuri de larg consum”, a mai spus Aurica Sereny.

In fabricile locale de mobila lucreaza 65.000 de oameni, iar cea mai mare parte a produselor fabricate se duc la export, pentru mari retaileri sau producatori internationali.

In luna februarie a acestui an, venitul mediu net de la nivelul intregii economii a fost de 1.950 de lei, cu 600 de lei mai mare decat cel raportat de industria producatoare de mobila. Fata de aceeasi perioada de acum un deceniu (februarie 2007), diferenta dintre castigul din productia locala de mobila si venitul mediu raportat in economie este dubla, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.