Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca Legea darii in plata in forma actuala ar duce la desfiintarea programului social si ca ceea ce nu e stricat nu trebuie reparat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit viceguvernatorului BNR, in functie de votul care se va da in Camera Deputatilor, programul Prima Casa poate sa dispara.

"In functie de cum se va vota, poate sa dispara Prima Casa. Se poate crea un mecanism optional pentru viitor, prin care cetateanul sa opteze ca vrea credit cu dare in plata si isi asuma un avans mai mare sau ca vrea credit fara dare in plata si renunta la un drept - ceea ce functioneaza in domeniul civil –, iar atunci merge pe un avans mai mic. Daca nu se merge pe acest mecanism optional, cum exista in Lituania, de exemplu, atunci o sa apara aceasta majorare a avansului la toate bancile. Aceasta consecinta o vom vedea de la inceput. O a doua consecinta va tine de costurile de finantare. De obicei pierderile din sectorul privat sunt asumate, in cele din urma, tot de sectorul public. Asta vedem clar in istorie”, a spus Olteanu, facand referire la consecintele care tin de credibilitaea Romaniei pe pietele internationale.

"In principiu scaderea ratingului Romaniei nu e o chestie de orgoliul sau de mandrie nationala. E o chestie de bani. Se regaseste in cresterea costurilor dobanzilor pe care Romania le plateste la datoria publica si asa cum in ultimii ani am economisit pentru Romania zeci de milioane de euro din dobanzi mici, prin increderea pe care am reusit sa o construim, daca dobanzile cresc, bugetul de stat poate suferi. E un joc in care nu poti alege doar partile bune”, a adaugat Bogdan Olteanu.

In opinia acestuia, nu e cazul sa fie afectat de Legea darii in plata programul Prima Casa, pentru ca "nu trebuie reparat ceva ce nu e stricat”.

"Nu e de niciun ajutor si tocmai de aceea solutia pentru Prima Casa este ca ea sa iasa cu totul din mecanismul Legii darii in plata. Aici sunt doua judecati: prima este aceea ca beneficiarii creditului Prima Casa nu au nevoie sa fie ajutati. Nu trebuie sa incercam sa reparam ceva ce nu e stricat. Nu exista dificultati de rambursare la Prima Casa pentru ca programul a fost instituit dupa criza, deci imobilele se aflau la o valoare scazuta, nu au pierdut din valoare odata cu criza, iar persoanele care au luat credite nu au pierdut din venituri pentru ca asta s-a intamplat inainte de lansarea programului Prima Casa. Al doilea motiv este ca programul a fost de asa maniera construit ca avansul sa fie mic si ratele sa fie mici. Atunci programul este unul suportabil de persoane aflate la inceputul carierei si al vietii si au nevoie de ajutor. Un alt motiv este ca programul Prima Casa functioneaza. Bancile dau credite cu avans de doar cinci la suta, ceea ce e foarte putin, doar pentru ca primesc garantia statului”, a declarat Bogdan Olteanu.

Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Intrebat ce se va intampla cu garantia statului daca programul Prima Casa va intra sub incidenta Legii darii in plata, Olteanu a spus ca aceasta va deveni anulabila, scrie MEDIAFAX.

"In momentul introducerii programului in mecanismul de dare in plata, garantia statului va deveni anulabila si din acel moment bancile nu vor mai putea accepta Prima Casa, iar prima consecinta va fi cresterea avansului. Daca nimeni nu are nevoie sa fie ajutat la Prima Casa si daca programul nu poate functiona fara garantia statului, ce rost are sa il desfiintam doar pentru ca ne gandim la persoane din alta categorie. Exemplele care se dau de persoane care au nevoie de ajutor nu fac parte din persoanele care au luat Prima Casa. Sunt persoane care au luat credite in conditiile de piata. Asta e o discutie care ar trebui separata, din punctul nostru de vedere, de discutia mecanismului darii in plata”, a spus Olteanu.

Acesta a adaugat ca nu vede niciun beneficiu in a preda casa bancii, tocmai de aceea crede ca cei care au luat credit pentru casa in care stau nu o vor preda, cei care o vor face fiind, poate, cei care au "o scara de bloc”.

Citeste si:
Judecatorii nu-i permit lui Bogdan Olteanu sa discute cu parintii
Judecatorii nu-i permit lui...

"Mie nu mi se pare ca ar fi un beneficiu (legea n.r.). E o situatie ingrozitoare. Cred ca putini vor merge la banca sa predea cheile. Si cred ca extrem de putini dintre cei care locuiesc in apartament o vor face. Dintre cei care au pus garantie un teren sau au construit o scara de bloc, da, vor fi. Daca e o lege, ea va fi aplicata. Legile in Romania se aplica. Dar cu costuri”, a spus viceguvernatorul.

In opinia lui Olteanu, pana al jumatatea lunii aprilie se va finaliza intr-un fel sau altul discutia legata de Legea darii in plata si consecintele vor fi resimtite imediat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.