Romania se situeaza in topul cresterii economice printre statele Uniunii Europene, dar in acelasi timp figureaza si in topul saraciei, ceea ce arata ca modelul de crestere nu este in beneficiul cetatenilor, ia Comisia Europeana nu-l poate incuraja, a afirmat seful pentru Romania, Angela Filote.

"Romania este in topul cresterii in Uniunea Europeana, dar in acelasi timp se afla si in topul saraciei. Asta imi spune mie ca actualul model de crestere nu lucreaza in interesul cetateanului. Nu este un model pe care sa-l incurajam", a declarat miercuri Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, la conferinta de prezentare a Raportului de tara.

Competitivitatea este bazata pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel ca incepe sa se explice acest paradox, apreciaza Filote.

Ea a punctat ca un element-cheie il reprezinta relansarea investitiilor, aratand ca Romania "inca sta bine" la criteriile de deficit bugetar, insa Comisia Europeana este ingrijorata de trendul care se prefigureaza, intrucat disciplina economica s-a bazat pe taierea cheltuielilor, lipsind investitiile, decat pe cresterea veniturilor. "Ne dorim sa vedem o relansare puternica a investitiilor in Romania. Speram, pe viitor, ca masurile care au un impact fiscal important sa nu mai fie luate in afara programarii bugetare anuale, intrucat se pune presiune pe buget", a adaugat Filote.

Seful reprezentantei CE a amintit de planul de investitii Junker, o "oportunitate foarte mare la nivelul UE", la care Romania inca nu participa, incurajand aceste demersuri la nivel national, scrie MEDIAFAX.

Raportul de tara intocmit de Comisia Europeana va fi urmat de un raspuns al Guvernului Romaniei, printr-un program national de reforma, un program de convergenta, iar dupa analizarea documentelor CE va face recomandarile de tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.