Romania are o economie demna de invidiat si este una dintre cele mai "fericite" din lume, conform unor reputati experti economici.

Romania se afla pe locul 53 din 63 de tari care au fost incluse in clasamentul statelor lumii in privinta „indexului de mizerie” pentru 2016.

Aceasta este o veste buna, deoarece statele aflate in fruntea clasamentului au cele mai disfunctionale economii din lume, cu o inflatie galopanta si cu o rata alarmanta a somajului, iar tarile aflate la coada topului au cele mai „fericite” si optimiste economii la nivel mondial, conform expertilor Bloomberg.

Cele mai disfunctionale economii din lume sunt cele ale Venezuelei, Argentinei si Africii de Sud, in timp ce economiile optimiste care se afla pe podium apartin statelor Thailanda, Singapore si Elvetia.

Romania, pe locul 4 in Europa

Daca rasturnam topul pentru a avea in frunte statele ale caror economii ii incanta pe experti, am afla ca Romania se afla pe locul 11, fiind a patra tara din Europa la acest capitol, dupa Elvetia, Danemarca si Marea Britanie.

Pentru majoritatea statelor, „indexul de mizerie” prognozat pentru 2016 este mai mare decat cel din 2015. Spre exemplu, cel al SUA a crescut de la 4,6 la 6,4, ceea ce este o veste proasta pentru americani. Indexul Germaniei a crescut si el, de la 6,7 la 7,5, iar criza refugiatilor nu pare sa ajute prea mult economia germana.

In Europa Centrala si de Est, situatia din Ungaria si Polonia s-a inrautatit. Ungaria a „sarit” de la 6,9 la 9,0, iar cifrele poloneze sunt si mai deprimante: de la 6,6 in 2015, indexul prognozat pentru 2016 este de 10,1.

Grecia se afla, insa, pe ultimul loc in Europa, cu un index de 27 in clasamentul Bloomberg, noteaza romania-insider.com.

Romania se afla pe un trend pozitiv

Romania a avut una dintre cele mai performante economii din Europa, in 2015. PIB-ul Romaniei a crescut anul trecut cu 3,7% comparativ cu 2014, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INSSE), iar prognozele sunt si mai optimiste.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Conform previziunilor Comisiei Europene, PIB-ul Romaniei va creste cu 4,2% in 2016 si cu 3,7% in 2017.

Prin comparatie cu PIB-ul Romaniei, media de crestere economica in UE va fi de 1,9% in 2016 si de 2% in 2017. Media de crestere in zona euro va fi mai mica: 1,7% in 2016 si 1,9% in 2017.

Conform acestor previziuni, Romania o sa aiba in acest an a doua economie ca dinamism din Europa, dupa Irlanda, care va inregistra o crestere de 4,5%.

La ce exceleaza Romania

Sectoarele economice cu cel mai mare potential de crestere din Romania sunt cel energetic, transporturile, sectorul de IT, sectorul bancar, constructiile, agricultura si sectorul sanitar.

Spre exemplu, piata de birouri a avut o evolutie spectaculoasa in 2015, iar trendul se va accelera in 2016. Cererea de spatii de birouri se va mentine la un nivel ridicat in Bucuresti. Companiile isi extind spatiile de birouri pe care le detin in prezent, pentru a asigura mediul de lucru necesar pentru echipe tot mai mari de angajati.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Un exemplu concret este parcul de afaceri West Gate, detinut de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care se va extinde cu o noua cladire de birouri, in conditiile in care gradul de inchiriere a birourilor se apropie de 100%. In plus, companiile care au birouri inchiriate in complexul West Gate si-au extins in ultimii doi ani spatiile ocupate cu 15.000 mp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.