Directorii financiari romani sunt optimisti cu privire la cresterea PIB in 2016 si iau in calcul extinderea pe noi piete sau pe cele actuale, potrivit Deloitte CFO Survey, un studiu international care include si Romania.

"Aproape un sfert dintre directorii financiari intervievati estimeaza o crestere a PIB de pana la 3,5%, in concordanta cu previziunile Bancii Mondiale de 3,9%, iar mai mult de jumatate (52%) incep sa priveasca pietele noi ca pe o sursa de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre acestia se asteapta la o crestere a numarului de angajati", arata compania de consultanta si audit.

Daca acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, in prezent acestea iau in calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe piete noi mai mult ca in trecut, fie prin sau cresterea echipelor, a declarat Ahmed Hassan, partener Deloitte Romania si lider al programului CFO.

Desi directorii financiari romani arata un grad mare de optimism in legatura cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrala, majoritatea sunt precauti in privinta riscurilor, intrucat 78% considera ca nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau in considerare mai degraba resurse interne de finantare decat imprumuturile bancare.

"Schimbari recente cum este cea a Codului Fiscal sunt de asemenea bine primite de catre directorii financiari, deoarece 69% dintre ei considera ca schimbarile vor avea un impact pozitiv asupra activitatii lor. Pe termen scurt insa nivelul de optimism si apetitul pentru business vor fi influentate de stabilitatea economica si politica", a mai spus Hassan.

La randul sau, Mircea Varga, CFO Tiriac Holdings, a spus ca Romania poate avea una din cele mai atractive economii din Europa, in functie de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se afla, scrie MEDIAFAX.

"In ciuda unui inceput de an descurajant, in care pietele financiare au fost marcate de turbulente semnificative, precum prabusirea in luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de doua cifre procentuale, panala minimul istoric al ultimilorcinci ani,de decapitalizarea dramatica a unor banci europeneimportantepe fondul adoptarii discrete a masurii de tip bail-in in sistemul bancar european si de intrebari serioase privind intrarea economiei americane intr-o noua recesiune, raman optimist cu privire la cresterea economica a Romaniei in 2016. O crestere a PIB de 3,5%-3,8% este realizabila", a spus Varga.

Citeste si:
10 trucuri pentru ”extinderea” unei camere mici
10 trucuri pentru...

Principalele concluzii ale Deloitte CFO Survey in Romania sunt ca aproape 70% dintre directorii financiari considera ca actualele modificari fiscale vor avea un impact pozitiv, 40% cred ca centrele de servicii proprii sunt benefice pentru companie, 45% dintre directorii financiari considera ca lipsa abilitatilor necesare este principalul motiv pentru care nu gasesc forta calificata de munca, 33% previzioneaza ca indicatorul CAPEX se va concentra asupra IT hardware si softwaresi asupra noilor tehnologii, iar 30% cred ca investitia in hardware si software va fi una din principalele trei provocari ale acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.