Programul Prima Casa trebuie exceptat din legea darii in plata, intrucat ar afecta disproportionat tinerii, iar BNR nu anticipeaza ca la banci vor ajunge multe apartamente, dar acestea vor fi obligate oricum sa faca provizioane, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

"Nu ne asteptam, in mod special, sa existe foarte multe dari in plata. (...) Consecintele bilantiere asupra bancilor nu se produc in momentul darii in plata, ele se produc in momentul adoptarii legislatiei, pentru ca bancile sunt reglementate prudential, printr-o directiva europeana, care obliga institutiile de credit sa provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garantiile necesare. Consecintele legii in actuala forma nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce sa ceara darea in plata, ci se vor vedea la momentul adoptarii legii", a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Cerintele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pietei, a spus el. Bancile ar putea cere aducerea de garantii imobiliare suplimentare, iar garantiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru ca nu mai pot fi luate in calcul, fiind revocabile de catre debitor.

"Nu se accepta garantii revocabile. Bancile sunt obligate sa mareasca avansul, in masura in care instrumentul acesta al darii in plata va fi reglementat astfel. Exista probabilitatea ca pe piata libera a creditului, un numar mai mic de persoane sa se califice pentru imprumut, daca este adoptata legea in forma actuala", a afirmat el.

Cel mai puternic afectati vor fi tinerii, care nu detin in general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul. "Este si aici un transfer de avere ca si in cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care si-au luat deja creditul si acum poate doresc sa plateasca mai putin pentru el si care sunt in general generatia mea sau cele mai mature, catre generatiile mai tinere. Generatiile tinere nu mai au acces la credite in aceleasi conditii mai facile, pe care le-au avut generatiile anterioare, datorita instituirii genului acestuia de reglementare", a declarat viceguvernatorul.

Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Pe piata creditului Prima Casa conditiile sunt diferite, fiind pusa sub semnul intrebarii existenta programului.

Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casa este posibil in conditiile in care exista un risc mai redus pentru banca, datorat garantiei statului. "O garantíe nu poate fi decat irevocabila. In momentul in care o garantie a statului poate fi anulata prin vointa unui tert, care este debitorul, atunci ar insemna ca bancile dau credite prima Casa fara garantia statului, ceea ce este imposibil", a adaugat oficialul BNR.

Prima Casa nu poate exista decat in masura in care garantia este mentinuta, a spus el. "De aceea, unul dintre primele lucruri care consideram noi oportun sa fie modificate in aceasta legislatie este exceptarea explicita a creditului prin Prima Casa", a declarat Olteanu.

Citeste si:
Care sunt efectele legii darii in plata
Efectele legii darii in...

Potrivit legii darii in plata, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

In decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati", scrie MEDIAFAX.

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Citeste si:
Bogdan Olteanu, condamnat la sapte ani inchisoare cu executare
Bogdan Olteanu, condamnat la...

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania au sustinut insa ca bancile nu au solicitat nicio amanare, avand in vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.