Anul 2016 incepe cu reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5%-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%,dar aduce si scumpiri la politele RCA si la impozitele pe locuinte si terenuri.

Cea mai importanta masura de relaxare fiscala pentru anul viitor vizeaza reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui sa conduca la scaderea preturilor cu 3,33%, daca se transmite integral.

Totodata, taxa va scadea, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, nivel care se va aplica si pentru evenimentele sportive si culturale, in prezent fiind impusa o cota de 24% pentru acestea, scrie MEDIAFAX.

O cota de TVA de 9% se aplica anul urmator si pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa.
Astfel, diminuarea taxei pe valoare adaugata va pune presiune pe preturi si in prima parte a anului urmator, dupa ce in 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflatia in teritoriu negativ.

Banca Nationala estimeaza ca rata anuala a inflatiei va inregistra valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina in teritoriu pozitiv, astfel ca la finalul anului viitor sa se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

TVA mai mica ar putea antrena si o reducere a preturilor la benzina si motorina de la inceputul anului urmator, insa ulterior acestea depind de evolutia cotatiei petrolului pe pietele externe, in contextul in care statul a mentinut nivelul accizei, dar si supraacciza. Cea de a doua urmeaza sa fie eliminata la inceputul anului 2017. Taxele si accizele percepute de stat reprezinta peste jumatate din pretul carburantilor.

Cursul de schimb in functie de care ar urma sa se calculeze acciza in 2016 este cel utilizat in 2014 si in acest an, de 4,7380 lei/euro, legislatia prevazand si o ajustare a acestuia cu rata inflatiei. Cum inflatia a fost negativa, Ministerul Finantelor a anuntat ca va mentine pentru anul urmator acelasi nivel al cursul.

In randul produselor accizabile se regasesc in prezent benzina, motorina, energia electrica, gazul natural, dar si produse precum alcoolul si tigarile, cafeaua, unele bijuterii, confectii din blanuri si iahturi.

Noul Cod Fiscal elimina acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blanurile si iahturile, in timp ce pentru bauturile alcoolice acciza coboara cu aproximativ 30%.
Acciza pentru carburanti si energia electrica ramne la acelasi nivel, dar cea pentru tigarete va creste, iar in cazul tigarilor electronice va fi introdusa.

De asemenea, energia electrica se va ieftini de la 1 ianuarie, astfel ca pretul electricitatii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare.


Si pretul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plati cu 5%-6% mai putin, in timp ce pentru consumatorii casnici evolutia depinde de calendarul de liberalizare a preturilor.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

O modificare importanta din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizeaza impozitul pe dividende, care va scadea de la 16% la 5% si se va aplica pentru castigurile aferente acestui an, urmand ca din 2017 sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Pentru microintreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, si s-a introdus un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3%, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca si pentru o distribuire mai echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu salariati si cele fara.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati, de la 3% cota generala de impozitare a veniturilor pe aceasta categorie de firme.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

In privinta impozitului pe profit, cota generala ramane cea de 16%, modificari fiind inregistrate punctual la bunurile pentru care se acorda facilitatea profitului reinvestit, precum si pentru unele cheltuieli deductibile.

Pe de alta parte, pentru anul urmator sunt prevazute si scumpiri sau cresteri de taxe, cea mai importanta referindu-se la impozitarea proprietatilor.
In acest sens, autoritatile locale vor avea mai multa libertate, astfel ca pot creste impozitele pentru cladirile rezidentiale, mai ales pentru cele in care se desfasoara activitati economice.

De exemplu, impozitul datorat in 2015 pentru un apartament detinut de o persoana fizica a fost de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Din 2016, bugetul local va percepe un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei, respectiv pentru locuit, pentru activitati economice sau mixt.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, impozitarea se va face cu 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval.

In cazul in care in locuinta isi desfasoara activitatea o societate sau este sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Astfel, utilizarea in activitati economice a locuintei aduce o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. Cresterea impozitului in acest interval este conditionata de o reevaluare a locuintei in ultimii cinci ani. Daca aceasta nu a avut loc, impozitul este stabilit la 2% din valoarea impozabila.

Noul Cod Fiscal a introdus si cresteri ale valorilor necesare pentru stabilirea bazei impozabile in cazul acestor constructii.

Daca o constructie este folosita atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice, impozitarea se realizeaza diferentiat, in functie de suprafata destinata fiecarui scop. In astfel de cazuri, proprietarii de locuinte trebuie sa depuna la autoritatea locala o declaratie speciala pana la finele lunii februarie.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Societatile care detin in proprietate constructii trebuie sa depuna, de asemenea, o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale. Reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

Pe langa impozitele pentru locuinte, autoritatile locale au in 2016 si posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite.

Noul Cod Fiscal introduce obligatii suplimentare si pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contributia individuala pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar daca sunt si salariate la un angajator. Totodata, daca PFA vrea sa beneficieze de pensia intreaga, trebuie sa achite si contributia care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate. In Codul Fiscal aplicat pana la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligatii, daca era si salariata.

Totodata, romanii vor plati mai mult anul viitor pentru asigurarile auto obligatorii, in principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel national in cursul lunii decembrie si au cerut autoritatilor sa intervina pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au sustinut ca pretul politelor RCA ar fi putut creste cu pana la 400%.

Pentru a tempera aceste majorari, reprezentantii transportatorilor, ai companiilor de asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara au incheiat, la finele lunii, un protocol care limiteaza cresterea RCA la 50% fata de nivelul din iunie anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.