Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat, sambata, ca institutia estimeaza ca aproximativ 60 de milioane de euro sunt cheltuiti anual pe studii de fezabilitate care nu se concretizeaza in proiecte, fiind vorba de un "exces" in comandarea acestora de catre autoritati.

"Asistam la un exces de studii de fezabilitate. Sigur ca, de multe ori, acest exces ar fi binevenit, daca s-ar concretiza in proiecte aprobate. Din pacate, numarul proiectelor, studiilor de fezabilitate care nu se transforma in proiecte este foarte mare. Aici au o vina, dupa parerea mea, si cei din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care ar trebui sa aiba permanent discutii cu ordonatorii principali de credite de la unitatile administrativ-teritoriale, sa explice ca aceste studii trebuie cantarite cu grija", a spus Vacaroiu, la finalul audierilor din Comisiile de buget-finante care au aprobat bugetul institutiei.

El a precizat ca aceste studii de fezabilitate "sunt legale", nefiind vorba despre probleme de competenta procurorilor, insa este o problema pentru bugetele locale pentru ca aceste studii nu sunt si puse in practica. Potrivit sefului Curtii de Conturi, din esantionul de 1.000 de comune, orase si municipii verificate, in 2014, de catre institutie, s-au constatat pierderi de aproximativ 30 de milioane de euro, iar suma ar putea fi chiar dubla avand in vedere ca Romania are aproximativ 2.600 de unitati administrative.

Pe de alta parte, seful Curtii de Conturi a afirmat ca, in raportul institutiei pe 2014, constatarile in privinta veniturilor suplimentare de incasat si prejudicii se ridica la circa 1,2 miliarde de euro, bani pe care statul ar trebui sa ii recupereze, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.