Ministerul Finantelor, Anca Dragu, apreciaza ca, imediat la inceputul anului viitor, este necesara o discutie despre un program serios de aderare la zona euro, construit pe termen mediu si lung, care sa actioneze ca o ancora in dezvoltarea economica a Romaniei.

"Despre zona euro si cu cati ani amanam aderarea la zona euro, as vrea sa spun ca este cazul sa ne asezam cu totii la masa, nu pe 3 ianuarie, dar pe 4 ianuarie si sa discutam despre un program serios de aderare la zona euro. Vreau sa spun ca Romania a avut un program credibil, acela de aderare la Uniunea Europeana", a afirmat vineri Dragu la dezbaterea pe tema bugetului din cadrul comisiilor reunite de Buget-Finante din Parlament.

Ea a aratat ca, dupa stiinta sa, programul de aderare la UE a fost cel mai de succes program al Romaniei pe termen mediu. "Si putem folosi acest prilej acum sa avem un program pe termen mediu si lung, o ancora in dezvoltarea eocnomica a Romaniei", a mai spus Dragu.

Ministrul a admis ca pentru aderarea la zona euro si pentru cresterea, in cele din urma, a nivelului de trai, este vitala cresterea competitivitatii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma la finele lunii septembrie ca tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016 si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, scrie MEDIAFAX.

"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat Isarescu.

Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minim doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie fortate in acest moment, potrivit guvernatorului.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.