Ministrul Finantelor, Anca Dragu, care in urma cu cateva zile anunta ca salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie intrucat e nevoie de un studiu de impact, spune ca nu se poate preciza acum ca va fi sau nu o crestere, aratand insa ca o majorare a salariului minim ar putea indeparta investitori.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Finantelor Publice spune ca a aratat in mai multe randuri ca o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelata cu efectuarea unui studiu de impact care poate fi realizat in primul trimestru al anului 2016.

"Nu spunem, in acest moment, ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere, ci spunem ca am inceput o analiza sa vedem eventualele etape in care ar putea creste salariul minim in 2016 si ce impact ar avea asupra sectorului privat, pentru ca poate fi un efect de reducere a competitivitatii firmelor romanesti, astfel incat acestea sa fie nevoite sa renunte la o parte din salariati sau sa-si reduca productia sau exporturile. Ar putea indeparta investitorii in anumite sectoare de activitate, de asemenea ar putea avea un efect ascuns de migrare a fortei de munca din zona alba in zona gri sau neagra. Cresterea salariului minim ii poate afecta si pe noii intrati pe piata de munca, pe tineri, sau pe angajatii cu calificare redusa", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit ministrului, in acest moment, in urma deciziilor legislative, in sectorul public salariile au fost majorate cu 10 pana la 25%, astfel ca o crestere a salariului minim pe economie ar avea in acest sector un impact extrem de redus.

In ceea ce priveste comparatia cu situatia din tarile BRICS, Ministerul de Finante precizeaza ca ministrul de resort a explicat, intr-o intalnire informala cu presa, ca Romania nu este si nici nu trebuie sa fie in randul statelor in care munca nu este apreciata. "Mai mult, nivelul actual inalt de pregatire al romanilor face posibil ca acestia sa activeze deja in industrii mai bine platite. Aceasta tendinta este una certa si va continua, lucru ce conduce la cresterea nivelului de trai in Romania", a adaugat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, intrucat este nevoie de un studiu de impact al acestei cresteri asupra competitivitatii Romaniei si al mediului privat, unde este posibila o migrare spre economia gri sau neagra, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Pe salariul minim vom analiza impactul cresterii si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie sa fie intr-adevar foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din cate stiu, si alte institutii europene fac un studiu similar, pentru ca aceasta masura poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei", a spus Dragu.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Liderii confederatiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR arata, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, ca au fost surprinsi de anuntul ministrului Finantelor privind intentia de inghetare a salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016 si ii solicita premierului Dacian Ciolos sa convoace de urgenta Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.