Comisia Europeana a propus marti un sistem de asigurari pentru depozitele bancare, aplicabil in toata zona euro, stabilind in paralel masuri suplimentare de reducere a riscurilor in sectorul bancar.

Uniunea bancara a fost creata pentru a intari increderea in bancile participante, iar un sistem european de garantare a depozitelor (European Deposit Insurance Scheme - EDIS) va consolida uniunea bancara si stabilitatea financiara, ii va proteja mai bine pe deponenti si va reduce in continuare legatura dintre banci si entitatile lor suverane, se arata intr-un comunicat al CE.

Propunerea legislativa a Comisiei ar garanta depozitele cetatenilor la nivelul zonei euro si este insotita de o comunicare prezentand alte masuri menite sa reduca si mai mult riscurile ramase in sistemul bancar, in paralel cu activitatea legata de propunerea EDIS, scrie MEDIAFAX.

"Finalizarea uniunii bancare este esentiala pentru a avea o uniune economica si monetara mai rezistenta si mai prospera. Propunerea Comisiei referitoare la un sistem european de garantare a depozitelor se bazeaza pe sistemele nationale de garantare a depozitelor. Sistemul ar urma sa fie accesibil numai cu conditia ca regulile stabilite de comun acord sa fie puse in aplicare pe deplin. In paralel, trebuie sa luam masuri suplimentare pentru a reduce riscurile din sistemul bancar. Trebuie sa slabim legatura dintre banci si entitatile suverane si sa punem in practica normele convenite, conform carora nu contribuabilii ar trebui sa fie primii care suporta costurile bancilor falimentare", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte pentru moneda euro si dialog social.

Comisarul Jonathan Hill, responsabil pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, a spus ca criza a pus in evidenta slabiciunile arhitecturii globale a monedei unice.

"De atunci, am instituit un mecanism unic de supraveghere si o autoritate unica de rezolutie. Acum trebuie sa inaintam catre un sistem unic de garantare a depozitelor. Pe parcurs, trebuie sa ne asiguram ca reducerea riscurilor merge mana in mana cu partajarea riscurilor. Suntem hotarati sa realizam aceste lucruri", a aratat Hill.

Sistemul va evolua in timp si in trei etape. El ar consta, initial, din reasigurarea sistemelor nationale de garantare a depozitelor (Deposit Guarantee Schemes - DGS). Dupa trei ani, ar urma sa devina un sistem de coasigurare, in care contributia EDIS va creste treptat de-a lungul timpului.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Ca ultima etapa, pentru anul 2024 se are in vedere introducerea unui sistem european complet de garantare a depozitelor. Sistemul include o serie de garantii solide impotriva "hazardului moral" si a utilizarii necorespunzatoare, in scopul de a stimula sistemele nationale sa isi gestioneze cu prudenta riscurile potentiale.

Un sistem national va fi in masura sa acceseze EDIS doar daca respecta pe deplin legislatia relevanta a Uniunii.

Sistemul european de garantare a depozitelor bancare va fi construit pornind de la sistemul actual, compus din sistemele nationale de garantare a depozitelor, create in conformitate cu normele europene; depunatorii individuali vor continua sa beneficieze de acelasi nivel de protectie (100.000 de euro).

Acest sistem va fi introdus treptat si va fi in general neutru din punctul de vedere al costurilor pentru sectorul bancar. Contributiile bancilor la EDIS pot fi deduse din contributiile lor la sistemele nationale de garantare a depozitelor.

Citeste si:
Scumpiri-record macină economiile la bănci
Dobânzi la depozitele...

Bancile care isi asuma riscuri mai mari vor plati cotizatii mai mari decat bancile mai sigure, lucru care va fi consolidat pe masura introducerii EDIS, iar ajustarile la risc se vor aplica de la bun inceput.

Sistemul va fi insotit de garantii stricte, de exemplu va garanta numai acele DGS-uri care respecta si sunt constituite conform normelor UE. Acesta va fi obligatoriu pentru statele din zona euro ale caror banci sunt in prezent acoperite de mecanismul unic de supraveghere. In acelasi timp, va fi deschis altor state membre ale UE care doresc sa adere la uniunea bancara.

Propunerea Comisiei Europene prevede ca de la bun inceput ar fi creat un fond european de garantare a depozitelor bancare. Acesta va fi finantat direct din contributiile bancilor, ajustate la risc. Gestionarea Fondului european de garantare a depozitelor bancare ar fi incredintata Comitetului unic de rezolutie existent.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Pe langa introducerea EDIS si in paralel cu activitatea legata de propunerea legislativa, Comisia va urmari adoptarea unui pachet complet de masuri pentru reducerea riscurilor si pentru asigurarea unor conditii de concurenta echitabile in cadrul uniunii bancare.

Printre acestea se numara reducerea optiunilor si prerogativelor discretionare nationale in ceea ce priveste aplicarea normelor prudentiale, astfel incat mecanismul unic de supraveghere (MUS) sa poata opera intr-un mod cat mai eficient.

O alta masura este armonizarea DGS-urilor nationale si elaborarea de legislatie pentru punerea in aplicare a ultimelor elemente din cadrul de reglementare a bancilor convenit la nivel international, in special pentru a limita efectul de levier al bancilor, pentru a asigura finantarea stabila a bancilor si pentru a imbunatati comparabilitatea activelor ponderate in functie de risc, precum si pentru a permite aplicarea, pana in 2019, a recomandarilor Consiliului pentru Stabilitate Financiara cu privire la capacitatea de absorbtie totala a pierderilor pentru banci, astfel incat sa fie disponibile resurse adecvate pentru bancile aflate in dificultate majora fara a apela la contribuabili.

Alte masuri se refera la asigurarea respectarii normelor existente, astfel incat sa fie limitata utilizarea fondurilor publice pentru mentinerea unui sector bancar solvabil si rezistent, o mai mare convergenta in legislatia in materie de insolventa, conform Planului de actiune privind uniunea pietelor de capital si initiative in ceea ce priveste tratamentul prudential al expunerii bancilor la riscul suveran, cum ar fi limitarea expunerilor bancilor la o anumita datorie suverana pentru a asigura diversificarea riscului.

Citeste si:
Comisia Europeană: România, cel mai mare exportator de grâu din UE...
Comisia Europeană: România,...

Pe langa aceste actiuni, Comisia va depune eforturi pentru a asigura transpunerea integrala de catre statele membre a legislatiei existente in acest domeniu, cum ar fi directivele din 2014 privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare si privind sistemele de garantare a depozitelor. Acolo unde a fost cazul, au fost deja initiate proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.