OMV Petrom (SNP) a avut la noua luni un profit net de 991 milioane lei (223,1 milioane euro), in scadere cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si pierderi in trimestrul al treilea, vanzarile coborand in ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), dupa ce pretul titeiului la nivel international s-a injumatatit fata de cotatiile din 2014.

In intervalul iulie-septembrie compania a avut pierderi de 46 milioane lei, fata de un profit de 691 milioane lei in precedentele trei luni si un castig de 1,02 miliarde lei in aceeasi perioada din 2014. In trimestrul al treilea, compania a avut vanzari de 4,81 miliarde lei, mai mici cu 12%.

"In primele noua luni din 2015, performanta financiara a Grupului a fost sever afectata de scaderea cu aproximativ 50% a preturilor titeiului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura, am decis sa ne reducem estimarile privind pretul viitor al titeiului, ceea ce a determinat ajustari de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar partial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat si sustinute de marjele de rafinare imbunatatite, precum si de cererea de produse crescuta"
, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a adaugat ca OMV Petrom a continuat sa-si limiteze cheltuielile de capital si costurile operationale, scrie MEDIAFAX.

Productia de hidrocarburi a grupului s-a mentinut stabila fata de anul precedent, ca urmare a investitiilor si descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural si nivelul actual redus al
investitiilor. Ca efect al reparatiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din Romania, productia de hidrocarburi a scazut cu 3%.

"In parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activitatile de explorare in blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde si am inceput forajul la cea de-a cincea. Vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozittie financiara solida. In plus, asa cum am subliniat si in trecut, investitiile viitoare raman dependente de un cadru fiscal si de reglementare stabil si favorabil investitiilor pe termen lung, precum si de fundamentele de piata adecvate", a mai spus Gheorghe.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Compania avea in trimestrul al treilea 16.217 angajati, cu 2.000 de salariati mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2014.

Actionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV. Ministerul Energiei are o detinere de 20,63%, iar Fondul Proprietatea (FP) 18,99%, in timp ce restul actiunilor se afla in posesia altor actionari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.