Economia zonei euro a crescut cu 0,4% in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, peste estimarea initiala de 0,3%, sustinuta de exporturi si cheltuielile de consum, potrivit datelor revizuite publicate marti de biroul european de statistica, Eurostat.

Un ritm de crestere similar a fost inregistrat si la nivelul Uniunii Europene. In primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 0,5% atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat in intervalul aprilie-iunie cu 1,5% in zona euro si cu 1,9% in UE, dupa cresteri de 1,2%, respectiv 1,7% in trimestrul precedent, scrie MEDIAFAX.

In trimestrul al doilea, consumul populatiei din zona euro a crescut cu 0,4% si a avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la PIB-ul regiunii. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,3%, in timp ce investitiile au scazut cu 0,5%, dupa o majorare de 1,4% la inceputul anului, potrivit Eurostat.

Banca Centrala Europeana a anticipat saptamana trecuta ca redresarea zonei euro va continua, chiar daca intr-un ritm mai lent decat estima intial, din cauza efectului incetinirii activitatilor economice in China.

Banca prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 1,4% in zona euro, urmata de un avans de 1,8% in 2016. BCE a redus saptamana trecuta estimarea referitoare la inflatia zonei euro din acest an la numai 0,1%, de la nivelul de 0,3% prognozat in iunie. Pentru 2016, banca se asteapta la accelerarea inflatiei la 1,1%, care este totusi sub estimarea anterioara, de 1,5%. In 2017, reprezentantii BCE anticipeaza o inflatie de 1,7%, apropiata de asteptarea initiala de 1,8%.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a dat asigurari, in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara de saptamana trecuta, ca institutia este pregatita sa suplimenteze masurile de stimulare daca economia zonei euro va avea nevoie.

La nivelul UE, PIB-ul a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale acestui an, in toate statele pentru care sunt disponibile date, cu exceptia Frantei, unde economia a stagnat.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Cele mai mari cresteri fata de primul trimestru au fost inregistrate in Letonia (+1.2%), Malta (+1,1%), Cehia, Spania si Suedia (+1%), urmate de Grecia si Polonia (+0,9%), Slovacia (+0,8%), Estonia, Croatia, Lituania, Slovenia si Marea Britanie (+0,7%). Cele mai reduse rate de crestere au fost inregistrate in Olanda, Austria si Romania (+0,1%).

In Romania, INS a anuntat vineri ca Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere cu 3,3% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier, fata de acelasi trimestru din anul 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.