Cresterea economiei mondiale va fi probabil sub asteptarile initiale ale FMI in 2015, din cauza redresarii lente a statelor dezvoltate si a incetinirii care are loc in tarile emergente, a avertizat marti directorul general al institutiei, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Lagarde a mai spus ca state emergente cum este Indonezia trebuie sa fie vigilente la impactul problemelor economice din China, inasprirea conditiilor pe piata financiara globala si perspectiva majorarii dobanzilor in Statele Unite.

"Pe ansamblu, anticipam ca crestere globala va ramane moderata, posibil mai slaba decat anticipam in iulie", afirma Lagarde intr-un discurs, la inceputul unei vizite de doua zile in Indonezia.

In luna iulie, FMI anticipa ca economia mondiala va inregistra in acest an o crestere de 3,3%, usor sub ritmul de 3,4% consemnat in 2014.

Lagarde a spus ca economia chineza incetineste, dar nu brusc sau in mod neasteptat, in conditiile in care se adapteaza la un nou model de dezvoltare. "Tranzitia la o economie bazata mai mult pe piata si eliminarea riscurilor acumulate in ultimii ani sunt complexe si pot fi uneori oarecum accidentate", a explicat Lagarde.

Sefa FMI a adaugat ca autoritatile chineze au la dispozitie instrumentele si bufferele financiare necesare sa administreze aceasta tranzitie, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile de la Beijing au stabilit pentru 2015 o tinta de crestere economica de 7%, dar temerile investitorilor si analistilor ca obiectivul nu va fi indeplinit au provocat in ultimele satpamani scaderea puternica a cotatiilor la bursa din China, declin care a influentat puternic pietele de capital la nivel mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.