Achizitionarea unei masini nu este o decizie pe care sa o iei de pe o zi pe alta, ci trebuie sa te documentezi temeinic, pentru a face cea mai buna alegere pentru tine si familia ta.

Sunt multe lucruri de luat in considerare inainte sa cumperi o masina. De la marca, model, specificatii tehnice, pana la cele care implica toate costurile pe termen lung cu intretinerea acesteia, reviziile tehnice sau asigurarea. De asemenea, daca vrei sa iti iei o masina second-hand trebuie sa fii cu atat mai atent cu cat exista numeroase anunturi inselatoare si poti face greseala de a te alege cu un automobil cu probleme. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa iti cumperi o masina:

Asigura-te ca ai toate actele necesare pentru inmatriculare

Timbrul de mediu a fost eliminat de la 1 februarie 2017, asa ca poti inmatricula cu costuri mai mici orice masina. Cu toate acestea, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, deoarece eliminarea acestei taxe nu a inlesnit procesul birocratic si nu a scurtat nici cozile de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). In primul rand, este extrem de important sa te asiguri ca ai pregatite toate actele necesare intocmirii dosarului. Aceste acte difera atat in functie de vechimea masinii pe care ai cumparat-o (noua sau second-hand), dar si de locul din care ai cumparat-o (din Uniunea Europeana, Romania sau din afara spatiului european). Citeste acest articol cuprinzator, pentru a afla care sunt actele de care ai nevoie, in functie de situatia in care te afli.

Alege-ti automobilul in functie de nevoile tale

Tipul de masina pe care il cumperi depinde, in primul rand, de nevoile tale. De exemplu, daca ai o familie numeroasa, vei avea nevoie de o masina suficient de spatioasa si de confortabila, mai ales daca obisnuiti sa plecati in vacanta cu automobilul. Trece pe o lista toate specificatiile pe care ti le doresti, chiar si pe cele mai mici, la care ai fi dispus sa renunti: capacitatea cilindrica a motorului, sistemul de incalzire interior, sistemul audio, modul de deschidere a usilor si a geamurilor etc.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare si frecventa cu care vei folosi masina, scrie Lifehack.org. Criteriile dupa care alegi un automobil cu care circuli mai mult prin oras sunt diferite de cele dupa care iti alegi o masina pe care o folosesti mai degraba la drum lung.

Cumpara masina, nu oferta

Citeste si:
DUS: 14 județe și Capitala au fost afectate de vremea nefavorabilă
DSU: 14 județe și Capitala,...

In momentul in care incepi sa cauti o masina, vei intalni numeroase oferte, care de care mai atractive. Nu putine sunt cazurile in care soferii au fost convinsi sa cumpere un autoturism care nu se plia exact pe nevoile lor, doar pentru ca au gasit o oferta de nerefuzat. Insa o masina nepotrivita pentru tine te poate costa mai mult pe termen lung, chiar daca faci o mica economie la achizitie. Ia acest exemplu: ti s-a oferit un pret bun pentru o masina robusta, fiabila, excelenta pentru drum lung si avantajoasa si din punct de vedere al consumului in afara orasului. Insa tu vei folosi masina in oras, pentru a merge la serviciu, a duce copiii la scoala sau a-ti face cumparaturile. Te alegi astfel cu o masina mare, cu care iti este greu sa te strecori prin trafic si pentru parcarea careia cauti zilnic loc. De aceea, este extrem de important sa alegi masina potrivita pentru tine, nu cea mai buna oferta pe care o gasesti pe piata.

Citeste si:
5 elemente importante de verificat înainte de a cumpăra o mașină
5 elemente importante de...

Compara preturile, modelele si marcile

Informatia este cea mai buna arma pe care o ai la indemana in negocieri. Cu cat stii mai multe despre marci si dealeri, cu atat iti va fi mai usor sa compari preturile, specificatiile unor autoturisme si sa iti dai seama daca platesti pretul corect pentru ceea ce ti se ofera. Una dintre cele mai bune metode este sa stai de vorba pe larg cu proprietarii unor masini fabricate de producatorul spre care inclini si sa afli cat de fiabile sunt, dar si care sunt punctele sensibile ale autoturismelor, care ti-ar putea pune probleme in viitor. Te poti inscrie intr-o comunitate online si poti cauta aceste informatii pe forumuri, daca nu ai cunostinte care sa detina tipul de masina pe care ti-l doresti.

Nu alege asiguratorul la intamplare

Exista numeroase companii de asigurare pe piata, insa, atunci cand alegi una dintre ele, ar trebui sa tii cont de doua criterii importante: renumele acesteia si rapiditatea cu care plateste daunele. O companie stabila si sigura din punct de vedere financiar da dovada de seriozitate si cand vine vorba despre plata unor despagubiri mari. Nu sunt multi soferii care isi permit sa ramana fara masina, in cazul unui accident cu daune, timp de cateva luni, cat asteapta sa primeasca banii pentru reparatii din partea asiguratorilor.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu casele de 250 de euro din satul Rotunda....
Ce s-a întâmplat cu casele de...

Un alt indicator al unei companii de incredere este vechimea acesteia pe piata, precum si numarul de subsidiare pe care le are. O firma extinsa, care nu a fost implicata in scandaluri, cu o reputatie impecabila iti poate oferi servicii de calitate, chiar daca asta inseamna sa platesti un pret mai mare. In orice caz, nu lasa pretul sa fie singurul criteriu dupa care te ghidezi, deoarece in cazul asiguratorilor, ieftin nu inseamna intotdeauna si avantajos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.