Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania respinge categoric propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) referitoare la cotatia de prima in suma de 7.540 de lei a unei polite RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone si reaminteste faptul ca prima de risc pentru aceasta categorie este de 2.011 lei, iar diferenta de 5.949 lei reprezinta costuri administrative si profitul societatilor de asigurari pentru produsul RCA.

In acest context, transportatorii solicita demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu, sustinand ca a facut posibila "jecmanirea noastra, a transportatorilor, a cetatenilor".

"Parlamentul Romaniei, stimatii nostri senatori si deputati, nu credeti ca a sosit vremea ca acum, la sfarsit de mandat, sa demiteti tot consiliul ASF, acelasi consiliu care, in frunte cu tovarasul Misu Negritoiu, ne-a adus atatea prejudicii financiare in privinta taxei obligatorii RCA? Nu credeti ca organele abilitate ale statului ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa cerceteze unde sunt cu adevarat toti banii incasati din RCA? Sa agreezi la Guvern, la data de 14 Septembrie, un tarif de referinta la autovehiculele peste 16 tone, de aproximativ 6.200 lei/an, sa prezinti apoi, la o luna distanta, un tarif de 7.540 lei/an, in care, in continuare pretinzi ca profitul asiguratorului este de doar 1%, denota faptul ca ai o parere foarte proasta despre poporul roman, denota faptul ca te crezi deasupra tuturor, chiar deasupra legii, cand iti permiti sa lasi sa fim furati din condei", a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, citat intr-un comunicat remis marti AGERPRES.

Reprezentantii Confederatiei au participat la sedinta organizata la ASF, in data de 14 octombrie. Potrivit COTAR, presedintele ASF a prezentat cu o zi inainte propunerea de tarif RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone, aceasta fiind in cuantum de 9.800 lei/an, declarand ca in urma negocierilor, "ca la targ", s-a ajuns la 7.960 lei/an nenegociabil.

"Cu toate ca nu a participat pe 14 octombrie la sedinta, dar in urma negocierilor cu directorii si actuarialul ASF, se pare ca domnul Misu Negritoiu a scazut taxa de administrare la 25%. COTAR a obtinut un pret de 7.540 la un autovehicul peste 16 tone, pret care, totusi, nu este cel declarat de Vorniceanu Marius, vicepresedinte ASF, la data de 14 septembrie 2016", sustin transportatorii.

In opinia acestora, presedintele ASF nu a declarat pana in prezent ca pe anii 2013, 2014 si 2015 diferenta dintre totalul incasarilor RCA si plata efectiva a daunelor pe aceeasi perioada este de aproape 700 de milioane de lei, iar aceasta suma a ramas in conturile asiguratorilor. Cu toate acestea, reprezentantii COTAR sustin ca presedintele ASF afirmase ca la 100 de lei incasati, asiguratorul plateste 130 de lei dauna.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

COTAR se declara in continuare nemultumita de valoarea finala la autovehiculele de peste 16 tone, spre deosebire de autobuze, autocare, microbuze, taxi, unde valoarea se apropie de realitatea anului 2015, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.