Constructorul de automobile electrice Tesla a imbunatatit sistemul de pilot automat, care se va baza pe radar si nu pe camere video, ca pana acum, iar o actualizare a sistemului va putea fi descarcata in urmatoarele doua saptamani pentru masinile fabricate dupa octombrie 2014, a anuntat duminica fondatorul companiei, Elon Musk, intr-o conferinta telefonica, relateaza AFP.

Functia de pilot automat, Autopilot, a Tesla se va baza pe radar pentru ca, spre deosebire de camerele video, radarul permite detectarea obstacolelor sau obiectelor pe timp nefavorabil, precum in conditii de ploaie, ceata, ninsoare sau luminozitate scazuta.

Musk considera ca noul sistem ar fi putut salva viata unui sofer care a murit in luna mai in Florida, in urma unei tamponari cu un camion.

In 7 mai, un sofer in varsta de 40 de ani a murit dupa ce masina Tesla in care se afla a lovit frontal un camion, pe care sistemul Autopilot nu l-a detectat din cauza conditiilor meteo si a luminozitatii scazute, potrivit News.ro.

Acesta a fost primul accident fatal in care a fost implicata o masina avand instalat un sistem de conducere autonoma.

Totusi, Musk a avertizat ca nici noul sistem, bazat pe radar, nu este perfect.

"Ar trebui sa mearga cu un elan, pentru ca un elan reprezinta o masa mare, dar poate ca nu cu un pui de caprioara", a spus Musk.

Update-ul sistemului a fost dezvoltat in ultimele trei-patru luni si permite radarului sa observe zona chiar dincolo de vehiculul aflat in fata masinii in care este instalat sistemul de pilot automat.

Fondatorul Tesla considera ca noul sistem va face diferenta, pentru ca va imbunatati semnificativ siguranta soferilor, insa refuza sa considere update-ul o "rechemare".

Functia de pilot automat a Tesla ramane un sistem controversat

In august, un automobil Tesla cu sistemul de pilot automat activat a lovit in China o masina parcata pe marginea drumului, soferul acuzand agentii de vanzari ca au promovat functia ca una de conducere autonoma, exagerand capacitatea reala a acesteia.

Sistemul de pilot automat al Tesla preia controlul asupra directiei si franelor, in anumite conditii.

Astfel de incidente risca sa afecteze in timp Tesla, una dintre cele mai de succes companii din ultimii ani.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Actiunile Tesla au urcat cu peste 500% din 2013, conferind companiei o capitalizare de peste 30 de miliarde de dolari, respectiv doua treimi din valoarea General Motors.

Tesla nu anticipeaza sa devina profitabila inainte de 2020, cel mai devreme, iar investitorii sunt ingrijorati de cheltuielile mari ale companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.