Cinci asociatii ale transportatorilor s-au aratat nemultumite de proiectul de Ordonanta de Urgenta publicat de Ministerul Finantelor si cer modificarea acesteia, prin introducerea unei prevederi care sa inghete preturile politelor de asigurare auto obligatorie (RCA) la valorile medii din raportul Milliman.

Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului care preia o parte dintre solicitarile transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei interventii asupra preturilor stabilite de catre firmele de asigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) putand solicita firmelor de asigurari aprobarea scumpirii politelor RCA in anumite conditii.

Solicitarea actuala este facuta de cinci asociatii ale transportatorilor, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) si Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Transportatorii considera ca proiectul de OUG publicat dde Ministerul Finantelor nu raspunde solicitarilor si continua pregatirile pentru protest.

”Actuala Ordonanta de Urgenta, publicata pe site-ul Ministerului de Finante, este doar generala si nu limiteaza tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemultumiti de forma acesteia, urmand ca in data de 15 septembrie 2016 sa se organizeze un protest national impotriva cresterii tarifelor RCA”, se arata in comunicat.

Parlamentarii din comisia de buget-finante a Senatului au promis transportatorilor ca noua lege a asigurarilor auto obligatorii (RCA) va fi adoptata in aceasta luna in forma discutata si agreata la negocierile purtate pana acum.

Transportatorii i-au acuzat, in mai mult randuri, pe asiguratori ca au marit in ultimul an si de cinci ori tarifele RCA, in mod nejustificat.

Proiectul de OUG publicat de Finante contine prevederi despre un eventual mecanism de blocare a scumpirii politelor, insa conditiile sunt restrictive pentru interventia autoritatilor in piata, aceasta fiind permisa doar pe baza unor reglementari europene in acest sens.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

"Cu toate ca piata asigurarilor este liberalizata, Directiva 2009/138/CE a acordat statelor membre, in anumite conditii restrictive, posibilitatea de a exercita un control asupra preturilor. In acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate solicita asiguratorilor sa notifice in prealabil majorarea primelor sau poate solicita aprobarea majorarii acestora, ca parte a unui sistem general de control al preturilor", se arata in nota de fundamen tare a actului normativ, potrivit News.ro.

Totusi, ASF nu poate interveni decat in conditiile in care guvernul introduce un sistem de control al preturilor, in conditii speciale permise de legislatia europeana.

"ASF poate solicita asiguratorilor sa notifice in prealabil majorarea tarifelor sau sa supuna aprobarii sale prealabile majorarea acestora numai in cazul introducerii unui sistem national general de control al preturilor, in conformitate cu legislatia Uniunii Europene in vigoare", prevede proiectul de act normativ.

Citeste si:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, asigurări către români: „Nu...
Ministrul de Externe, Bogdan...

De la intrarea in UE, Romania nu a introdus niociodata acest mecanism de control al preturilor permis de legislatia europeana in conditii cu totul speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.