Business 6 Mai 2016 12:28
Companiile de transport, atat din Occident, cat si din Romania, se confrunta constant cu o serie de riscuri pe care tind sa le ignore de cele mai multe ori.

Multe companii isi expun bunurile si produsele atunci cand le transporta cu ajutorul unei companii specializate intr-o astfel de activitate sau chiar cu propriile vehicule de transport. In plus, nu doar bunurile transportate sunt supuse riscurilor, ci si persoanele care lucreaza intr-un astfel de domeniu. Conform workpro.net.nz, 76 din 1.000 de angajati (7,6%!) din industria de transport sufera accidente sau boli legate de locul de munca in decurs de un an.

Riscurile cu care se confrunta industria de transport reprezinta de altfel motivul pentru care pe piata, inclusiv in Romania, a aparut un astfel de tip de asigurare cargo. Cu o astfel de polita sunt asigurate diferite tipuri de bunuri transportate, precum materiale de constructii, petrol si produse petroliere, produse chimice si combustibili, echipamente industriale, produse farmaceutice si medicale, produse alimentare si bauturi, lemn, cherestea si alte produse lemnoase, cereale si marfa in vrac, dar si produse alimentare si bauturi, lemn, cherestea si alte produse lemnoase, cereale si marfa in vrac, dar si produse alimentare congelate.

Iata care sunt, de altfel, principalele tipuri de riscuri la care se expun constant, inclusiv in Romania, nu doar comaniile de transport, ci si companiile care detin efectiv produsele transportate:

1. Transportatorii neprofesionisti

Multe companii apeleaza la diferite firme de transport pentru a duce bunuri dintr-un loc in altul. Acesta reprezinta, de altfel, un mare risc pentru companiile respective, deoarece neprofesionalismul firmei contractate poate genera pagube imense prin intreruperea fluxului de marfuri, cauzata de distrugerea de bunuri sau de intarzierea la livrare.

2. Furturile

Furturile de bunuri atunci cand se afla in tranzit reprezinta un mare motiv de ingrijorare pentru companii, conform unui articol postat pe linkedin.com. Acesta este si motivul pentru care companiile care detin bunurile transportate trebuie sa se asigure ca furturile figureaza in polita de asigurare.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

3. Impachetarea si manuirea marfurilor

Modul in care produsele impachetate poate contribui la deteriorarea sau chiar la distrugerea lor totala.

4. Riscurile de depozitare

Modul in care marfa este depozitata este foarte important pentru pastrarea ei in conditii optime. In cazul produselor alimentare, de exemplu, temperatura optima de depozitare este esentiala. In plus, exista riscul producerii unor incendii sau chiar a unor furturi. Depozitele nu apartin intotdeauna companiilor detinatoare ale produselor, de aceea precautia intr-o astfel de situatie are o importanta capitala.

5. Riscurile politice

Daca marfa este transportata printr-o zona nesigura, riscurile la care companiile se expun sunt destul de mari. In plus, anumite decizii politice prin care unele produse nu mai pot fi exportate in anumite zone reprezinta un alt risc cu care multe companii s-au confruntat in ultimii ani, inclusiv in Europa.

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Modul in care produsele si echipamentele companiilor sunt transportate dintr-un loc in altul este esential pentru asigurarea unui rulaj optim de produse, pentru aprovizionarea constanta si pentru pastrarea competitivitatii pe piata, iar companiile sunt din ce in ce mai atente la modul in care decurge procesul de transport.

Foto: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.