Automobile Dacia a devenit pentru prima oara cea mai mare companie din Europa de Sud-Est, cu venituri de 4,2 miliarde euro, devansand OMV Petrom (4,1 miliarde euro), care era lider de sase ani, potrivit unui clasament al celor mai mari 100 de companii din regiune realizat de SeeNews din Bulgaria.

Pe locul al treilea in clasament se afla Lukoil Neftochim Burgas (Bulgaria), cu venituri de 3,3 miliarde de euro in 2014.

Intre primele 10 pozitii ale clasamentului, Romania figureaza cu cinci mari companii, respectiv cu Automobile Dacia, OMV Petrom, OMV Petrom Marketing (locul 6, cu venituri de 3,2 miliarde euro), Rompetrol Rafinare (locul 7, venituri de 3 miliarde euro), Rompetrol Downstream (locul 10, venituri de 2,1 miliarde euro).

Romania este reprezentata de 53 de companii in topul regional al celor mai mari 100 de companii, fiind cea mai mare piata din regiune. Kaufland Romania ocupa locul 11, fiind astfel cel mai mare retailer din Europa de Sud-Est, scrie MEDIAFAX.

Autorii studiului au explicat ca pentru prima oara de cand SeeNews a inceput sa publice Top 100, in urma cu opt ani, liderul nu este o companie petroliera, ci un producator din industria auto, Dacia, parte a grupului francez Renault.

Studiul include zece piete din Europa de Sud-Est, respectiv Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.

SeeNews noteaza faptul ca cresterea economica din regiune ramane lenta, limitata de nivelul scazut al consumului si al investitiilor companiilor. Faptul este reflectat de rezultatele raportate de companiile incluse in clasament. Veniturile cumulate ale acestora, de 100,6 miliarde de euro, sunt sub nivelul de 104 miliarde de euro consemnat de companiile incluse in topul anului trecut. Mai mult, profitul net combinat al celor mai mari 100 de companii din regiune a scazut la 2,3 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.