Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna martie la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%, in conditiile in care citricele s-a scumpit cu 11,79% fata de decembrie 2017, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

In februarie, rata anuala a inflatiei a crescut la 4,72%, in crestere fata de ianuarie, cand a fost 4,32%, si fata de decembrie, cand a fost 3,32%.

In martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,01%, in medie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,57%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,9%.

Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in martie, la citrice (11,79%), fructe proaspete (10,59%) si alte legume si conserve de legume (8,07%), informeaza News.ro.

Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in martie fata de decembrie, cu 2,24%. Totodata, pretul gazelor naturale a urcat, in martie fata de decembrie, cu 5,69%.

In ultima prognoza, publicata in februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.