Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru inducerea in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa si abuz in serviciu in forma continuata, dupa ce ar fi formulat denunturi false impotriva unor subordonati, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In acelasi dosar s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de inca doi suspecti: Neculai Poalelungi - angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru savarsirea infractiunilor de inducere in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa, fals intelectual si favorizarea faptuitorului si Ciprian Stoichin - consilier administrativ bisericesc, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.

Potrivit DNA, infractiunile au fost comise dupa ce arhiepiscopul Teodosie a fost trimis in judecata pe 3 februarie 2017, alaturi de alte persoane, intr-un dosar privind producerea unui prejudiciu in dauna APIA, in valoare de 1.392.964 de lei.

"In acest context, la data de 10 octombrie 2017, in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penala mentionata mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA - Serviciul Teritorial Constanta un denunt prin care acuza un numar de trei persoane fizice (doua dintre ele fiind angajate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) si doua juridice, de fraudare a fondurilor europene in anul 2016. Concret, in cuprinsul sesizarii, suspectul Petrescu Teodosie, in mod nereal, a invederat faptul ca, fara stirea sa si cu incalcarea prevederilor legale, cei doi angajati ar fi cerut si primit fonduri europene pentru o suprafata de 350 ha apartinand Arhiepiscopiei Tomisului", se precizeaza in comunicatul DNA.

Conform aceleiasi surse, arhiepiscopul a acuzat persoanele respective ca ar fi incheiat acte de dare in arenda, catre terte societati si persoane, a unor suprafete de teren detinute de catre Arhiepiscopia Tomisului, in suprafata totala de 110 hectare.

Beneficiind si de ajutorul suspectului Neculai Poalelungi, Teodosie Petrescu a dat declaratii si a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false, care ar fi sustinut vinovatia celor pe care ii acuza.

"In perioada noiembrie - decembrie 2017, dupa sesizarea DNA cu privire la aspectele mentionate mai sus, prin doua decizii emise ca urmare a unui raport intocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinta si cu incalcarea dispozitiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajati din functiile detinute in cadrul Arhiepiscopiei si suspendarea drepturilor salariale conferite acestora", se precizeaza in comunicatul DNA.

Citeste si:
Credincioșii din Constanța s-au călcat în picioare pentru a primi...
Credincioșii din Constanța...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.