Parcul Herastrau va purta numele Regele Mihai I, potrivit unui proiect de hotarare propus de primarul Gabriela Firea si adoptat marti de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Initial, Gabriela Firea a propus ca Piata Victoriei sa poarte numele regelui, insa propunerea a starnit un val de critici in mediul online, deoarece in Bucuresti mai exista o piata cu acest nume. In paralel, PNL a depus la registratura Consiliului General un proiect de hotarare prin care propune schimbarea unui segment din bd. Kiseleff, intre Piata Presei si Arcul de Triumf, in Regele Mihai I.

"La intrarea in Muzeul Satului din Bucuresti, o placa memoriala aminteste de marile lucrari hidrotehnice care s-au facut, sub domnia Majestatii Sale Regelui Carol al II-lea al Romaniei, pentru crearea Parcului Herastrau si a intregii zone verzi din nordul Capitalei, in anii 1932-1937, sub conducerea inginerului Nicolae Caranfil. In 1951, parcul a fost extins, transformat si reinaugurat in forma sa actuala. Denumiri anterioare: "Parcul National", "Parcul Carol al II-lea" si "I. V. Stalin". Mihai I (n. 1921, Sinaia - d. 2017, Aubonne, Elvetia) a fost Regele Romaniei intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, precum si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947. A fost unul dintre putinii fosti sefi de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial care au trait si in secolul XXI. Fiu al principelui mostenitor Carol, Mihai a mostenit de la nastere titlurile de principe al Romaniei si principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renuntat mai tarziu). In ianuarie 1948 a plecat in exil, unde a incercat sa pledeze cauza tarii sale, insa s-a izbit de un zid al obtuzitatii. (...) Dupa 13 decembrie 2017, trupul neinsufletit al Majestatii Sale Regele Mihai I s-a intors pentru totdeauna in Romania, fiind inmormantat la Curtea de Arges. (...) Avand in vedere cele prezentate, pentru a arata respectul si a cinsti memoria Regelui Mihai I al Romaniei, se propune spre dezbaterea si aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti proiectul de hotarare privind schimbarea denumirii Parcul HERASTRAU in Parcul REGELE MIHAI l, delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Sos. Nordului, Str. Elena Vacarescu, Sos. Bucuresti-Ploiesti, Sos. Kiseleff", se arata in expunerea de motive a proiectului initiat de Gabriela Firea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.