Fiecare angajat spera sa castige tot mai mult, odata ce prinde experienta la locul de munca. Dar acest lucru nu se transforma neaparat in realitate pentru fiecare persoana in parte. Nici nu trebuie sa te intrebam daca simti nevoia de a avea lunar o suma mai mare de bani, pentru ca nimeni nu ar raspunde negativ, pus in fata unei astfel de intrebari. Exista insa solutia de a calcula mai bine modul in care iti cheltuiesti banii incasati in fiecare luna. Cu mai multa organizare, si venitul tau ar putea deveni suficient ca sa-ti rezolvi toate problemele si sa ai si o mica rezerva pentru relaxare si zile negre.

7 decizii inteligente care te pot ajuta sa castigi mai mult:

1. Un plan de actiune
Intrebare “unde te vezi in 5 ani” este una dintre cele mai vechi rostite la interviurile de angajare si reprezinta un cliseu pe care multi incearca sa-l evite deja. Aceasta intrebare ascunde insa un adevar pe care putini il iau in calcul. Care este planul tau pe termen lung? Vrei sa inveti mai multe lucruri si sa obtii astfel un loc de munca mai bun? Visezi sa ai o viata de familie si un program mai relaxant, pentru a te bucura de prezenta celor dragi din viata ta? Oricare ar fi raspunsul tau, ideea este simpla: trebuie sa ai un plan de actiune. Ia o bucata de hartie si scrie-ti prioritatile pe ea, apoi completeaza cu lucrurile de care ai nevoie pentru ca acele obiective sa poata fi indeplinite si stabileste-ti un interval de timp in care iti propui sa rezolvi acest plan. Chiar daca nu vei reusi sa faci toate lucrurile pe care ti le propui, numai faptul ca vei incepe sa te gandesti in aceasta directie, ca vei incepe sa rezolvi o parte dintre problemele tale, va fi un pas urias inainte. O astfel de investitie in tine acum poate aduce un profit important in viitorul nu foarte indepartat.

2. Salveaza cheltuieli pe termen lung

Un alt sfat important de care trebuie sa tii cont este eficientizarea casei tale. Fiecare luna vine cu obligatia facturilor curente pe care nu le poti ocoli. Analizeaza ce poti schimba in locuinta ta pentru ca pe termen lung sa scutesti cheltuieli sufocante pentru portofelul tau. Spre exemplu, aceste boilere te vor ajuta sa salvezi sume importante pe care le platesti pentru apa calda in fiecare an. Si fiecare om stie cat de mari pot deveni facturile pe timpul iernii.

3. Asigura-te ca CV-ul tau e mereu la zi
Nu astepta o schimbare in viata ta, pregateste-te pentru ea in fiecare zi. Iar cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ai mereu la indemana un CV pe care il poti prezenta, fara sa ai cea mai mica retinere, oricarui angajator. Pare ironic, dar un CV construit simplu, clar si atractiv este de obicei cel pus pe hartie in perioadele in care nu cauti neaparat un job. In clipa in care simti presiunea cautarii unui loc nou de munca, vei dori sa pui in CV mai mult decat este cazul, sa-l incarci si sa-l faci foarte greu de parcurs, din cauza informatiilor prea multe. Tine-l simplu, fa-l din timp si asteapta oportunitatea perfecta ca sa-l scoti la lumina si vei avea mult mai multe sanse sa prinzi un job mai bine platit.

4. Invata sa economisesti

Oricat de bine ai castiga, nu ti se intampla sa astepti cu sufletul la gura, in ultima saptamana, urmatorul salariu? Una dintre marile greseli pe care le poti face este sa nu iti calculezi pe ce se duc banii pe care ii primesti lunar. Un simplu caiet te poate ajuta aici. Aduna facturile lunare, cheltuielile importante, precum benzina, si vezi cu ce suma mai ramai in luna respectiva. Din suma ramasa, propune-ti sa pui deoparte o suma minima, dar care pe intervalul unui an se va rotunji si va deveni neasteptat de folositoare.

5. Taie din cheltuielile absurde

Ca sa ramanem tot la acest capitol, invata sa renunti la cheltuielie absurde din fiecare luna. Cand intri in supermarket, e important sa ai mereu la tine o lista cu lucrurile necesare si mergi direct acolo, fara sa mai pierzi vremea printre alte produse. Calculeaza, spre exemplu, cat costa mancarea pe care o arunci lunar din frigider, la ce suma ai putea ajunge cu acesti bani intr-un an de zile, si s-ar putea sa descoperi unde sunt banii pe care nu ii ai niciodata pentru o vacanta relaxanta.

6. Nu cheltui mai mult decat poti duce

Este o alta capcana in care poti pica. Daca nu este absolut necesar, evita sa dai bani pe care nu ii ai. Imprumuturile pentru pofte de moment, creditele pentru lucruri care nu iti sunt cu adevarat folositoare, toate acestea vor deveni mult mai costisitoare in clipa in care vei fi nevoit sa returnezi banii datorati, ceea ce ti-ar putea afecta destul de serios bugetul.

7. Un element surpriza cu care sa impresionezi de fiecare data

Indiferent de gusturi si stilul vestimentar ales pentru activitatile de zi cu zi, e obligatoriu sa ai in garderoba un costum elegant cu care sa impresionezi garantat cu fiecare aparitie a ta. Nu il vei folosi in fiecare zi, dar atunci cand va trebui sa te prezinti la un interviu pentru un job important sau la o intalnire cu un client de top, va fi esential sa arati impecabil. O investite intr-un astfel de detaliu te poate ajuta sa castigi mult mai mult atunci cand chiar va conta.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Mai multi bani nu reprezinta intotdeauna raspunsul pentru orice problema. O organizare mai buna si o viziune pe termen lung te pot ajuta sa iesi castigator din fiecare situatie importanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.