Tudorel Toader ii raspunde lui Augustin Lazar, spunand ca Ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala, insa poate cere explicatii legate de un dosar.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ii raspunde procurorului general Augustin Lazar, care a criticat dur modificarile aduse in Parlament legilor justitiei. Referindu-se la amendamentul la Legea 303/2004 privind introducerea controlului ierarhic superior asupra procurorilor, inclusiv din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader a declarat, sambata, la Antena 3, ca acesta “preia regula de rang constitutional conform careia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei”, sustinand ca ministrul “nu interfereaza in activitatea de urmarire penala”, insa poate cere explicatii procurorilor legate de un dosar, relateaza news.ro.

Proiectul de lege preia regula de rang constitutional potrivit careia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Ministrul Justitiei nu interfereaza in activitatea de urmarire penala, insa poate sa intrebe, de exemplu, cum se explica faptul ca fata de un inalt demnitar se incepe urmarirea penala, demnitarul este suspendat din functie, apoi, o lunga perioada de timp nu se mai efectueaza niciun act de urmarie penala”, a afirmat, sambata, Tudorel Toader.

El a mai spus ca este de discutat, de asemenea, daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul Ministerului Public.

In conditiile in care avem un numar de judecatori aproape dublu fata de numarul procurorilor, in conditiile in care Ministerul Justitiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instantelor, pentru o administare unitara a activitatii judiciare, este de discutat daca nu ar fi normal ca Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor”, a adaugat ministrul Tudorel Toader.

Cele mai importante modificari ale legilor justitiei

Printre cele mai importante modificari adoptate la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se numara:
- interdictia pentru presedintele Romaniei de a refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli,
- introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justitiei, asupra procurorilor si statuarea obligativitatii pentru magistrati de a depune anual declaratii pe propria raspundere ca nu sunt agenti acoperiti ai serviciilor secrete, iar rolul verificarii acestor declaratii revine comisiilor parlamentare de control al SRI si SIE.
Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

De asemenea, joi, Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a votat infiintarea unei sectii de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va functiona in cadrul Parchetului General si va avea drept competente exclusive efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile de coruptie si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de procurori si judecatori.

Procurorul general Augustin Lazar spune ca a hartui procurorii, a-i pune intr-o stare defensiva, a-i ameninta cu raspunderi juridice disproportionate fata de eventualele greseli profesionale facute, a asimila ipso facto o decizie judecatoreasca de achitare a unui inculpat cu o culpa profesionala, a transforma parchetul intr-o veriga slaba aflata intre politie si instante judecatoresti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, asa cum este Ministerul Justitiei, condus de un ministru al justitiei numit politic si cu agenda politica inseamna, pe scurt, a incalca de o maniera grava principii fundamentale ale statului de drept.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Ministerul Public nu va abdica nici de la independenta si nici de la fermitate, mai spune Lazar, precizand ca raspunde astfel tuturor intrebarilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii romani de independenta, pe cai dubioase, prin proiecte si proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale in cercuri politice cu interese impotriva infaptuirii justitiei penale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.